nastavnik povijesti štedio novac
Foto: Pixabay

Umirovljeni nastavnik povijesti, 85-godišnji Jevgenije Popov iz sela Ajkino, u ruskoj Republici Komi, poklonio je Domu za djecu bez roditelja svu ušteđevinu od milijun rubalja, oko 14.000 eura.

Popov je 64 godine štedio i prikupljao ovaj novac, a želja mu je bila ostati anoniman.

Međutim, zaposlenici i štićenici doma su htjeli saznati ime svog dobrotvora, kako bi mu barem rekli: “Hvala”.

Popov, koji je četrdeset godina predavao povijest i društvene znanosti u seoskoj školi i svakog mjeseca od plaće izdvajao novac na šest različitih štednih knjižica, nema obitelj i živi sam u staroj drvenoj kući.

Rođen je u Ajkinu u velikoj radničkoj obitelji. Nakon završene Državne pedagoške akademije vratio se u rodno selo, gdje je u lokalnoj školi na životni put izveo brojne generacije.

Novac je prvo prikupljao za kuću, a kasnije je po inerciji nastavio štedjeti.

Kada se na računu nagomilala veća svota, shvatio je da je novac potrebniji Domu za djecu bez roditeljskog staranja nego njemu, pa im je odlučio pokloniti cijelu ušteđevinu.

To se dogodilo u trenutku kada je u lokalnim novinama pročitao članak o internatu “Gavroš”.

Uprava socijalno-rehabilitacijskog centra za maloljetnike odlučila je novac potrošiti na kupovinu novog namještaja i računala.

U znak zahvalnosti za ovu plemenitu gestu štićenici doma redovno posjećuju Popova i pomažu mu u svakodnevnim poslovima, jer Jevgenije odavno nije u stanju zahvatiti vodu iz bunara i nacijepati drva za ogrjev.