Žanjete ono što ste sijali: Ako vi ne možete oprostiti drugima, ne možete očekivati da će drugi vama oprostiti

ako ne oprostite drugima
Foto: Videoblocks.com

Doista, ako vi otpustite ljudima njihove prijestupke, otpustit će i vama Otac vaš nebeski. Ako li vi ne otpustite ljudima, ni Otac vaš neće otpustiti vaših prijestupaka“. (Matej 6, 14-15) -27

Oproštenje je dvosmjerna ulica. Ne možete očekivati da će drugi vama oprostiti ako vi niste spremni oprostiti njima.

Isus kaže ovako u Matejevom Evanđelju 6, 14-15: „Doista, ako vi otpustite ljudima njihove prijestupke, otpustit će i vama Otac vaš nebeski. Ako li vi ne otpustite ljudima, ni Otac vaš neće otpustiti vaših prijestupaka“. To je osnovna biblijska istina. Žanjete ono što ste sijali.

PROČITAJTE: Kako oprostiti osobi koja nas je povrijedila?

Jednom je jedan čovjek došao kod Johna Wesleya i rekao mu, „Nikada ne bih mogao oprostiti jednoj osobi“. Wesley mu je odgovorio, „U tom slučaju se nadam da nikada nećeš sagriješiti. Kada ste u neopraštanju, vi u stvari uništavate isti onaj most preko kojeg trebate prijeći“. Ako odaberete ne opraštati drugima i sami se stavljate u tu situaciju da ni vama neće biti oprošteno. Bog kaže da će nam u budućnosti trebati oprost.

Zato kada čujem da neka osoba kaže kako nikako ne može oprostiti nekoj osobi, uvidim da ta osoba uopće ne razumije oprost. Da razumijete oprost, vjerojatno je da biste ga češće koristili. Postoji puno mitova koji se nalaze na našem putu koji vodi do oprosta. Na primjer, evo tri najveća pogrešna shvaćanja oprosta.

Evo što oprost nije:

1. Umanjivanje ozbiljnosti nečije povrede. Oprost je velika stvar. Oprostiti nekome ne znači to da ono loše što vam je učinjeno ne boli.

2. Instant povrat povjerenja. Povjerenje se izgrađuje s vremenom. Ako su vas ljudi često puta povrijedili, Biblija kaže da imate obavezu iznova im opraštati, no nemate obavezu odmah im vjerovati.

3. Nastavak odnosa bez bilo kakvih promjena. Oprost nije isto što i obnova odnosa. Oprost je ono što mi činimo kada smo povrijeđeni. Ako će taj odnos biti obnovljen, onaj koji vas je povrijedio treba ispuniti tri stvari: treba se pokajati, treba ponuditi nadoknadu štete gdje je to moguće i treba ponovno s vremenom dobiti vaše povjerenje.

PROČITAJTE: Ako mi ne oprostimo drugima, znači li to da Bog neće oprostiti nama?

Vrijeme je da oprostite onima koji su vas povrijedili. Kasnije ćete trebati oproštenje drugih. Nemojte se suzdržavati od onoga o čemu ćete uskoro ovisiti.

Autor: Rick Warren; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Pastorrick.com

Reci što misliš