Ne težite za nečim visokim, nego pristajte uz ponizno!
Foto: People photo created by yanalya - www.freepik.com

“Ne težite za nečim visokim, nego pristajte uz ponizno.” (Rimljanima 12,16)

Prirodna je sklonost htjeti se družiti s ljudima iz visokog društva. U svakom ljudskom srcu postoji žudnja za uspostavljanjem veze s onima koji se ističu, koji su imućni i otmjeni. Stoga Pavlov savjet iz Rimljanima 12,16 stvarno ide protiv naravi.

On kaže: “Ne budite oholi, već pristajte uz ljude nižeg položaja.” U crkvi ne postoje društvene kaste. Kršćani trebaju živjeti iznad klasnih razlika.

VIDI OVO: Zašto treba izbjegavati oholost, a gajiti poniznost?

Fred Elliot ispričao je priču koja ovo ilustrira. Jednog jutra, dok je sa svojom obitelji imao vrijeme pobožnosti, začuo je bučno lupanje u dvorištu. Shvatio je da je došao smetlar.

Stoga je odložio otvorenu Bibliju na stol i otišao do prozora, otvorio ga i radosno pozdravio sakupljača smeća, zatim se vratio za stol i nastavio s pobožnostima. Za njega je podjednako sveta stvar bilo pozdraviti sakupljača smeća kao i čitati Bibliju.

Još je jedan sluga Gospodnji doslovno shvatio naš današnji tekst. Jack Wyrtzen svakog je ljeta vodio biblijski kamp na jezeru Schroon u američkoj saveznoj državi New York. Na jednoj konferenciji za odrasle pojavio se čovjek s ozbiljnim fizičkim nedostatkom. Kako nije mogao kontrolirati mišiće svojih usta, nije bio u stanju gutati svu hranu.

Mnogo hrane vraćalo se i padalo na novinske listove kojima bi prekrio svoja prsa i krilo. Prizor nije poticao dobar tek pa je zbog toga ovaj čovjek obično sjedio sam za stolom.

Zbog obveza svog posla, Jack Wyrtzen često je u vrijeme ručka kasno dolazio u blagovaonicu. Kad god bi se pojavio, ljudi bi mu uzbuđeno mahali i dozivali ga da sjedne k njima. Ali Jack ne bi to nikada učinio. Uvijek bi otišao do stola onog gosta koji je sam jeo. Pristajao je uz čovjeka niska položaja.

VIDI OVO: Kako ponos uništava Božji plan za naš život?

“Jednom su nekog generala, kršćanina, vidjeli kako razgovara sa siromašnom starijom ženom. Prijatelji su mu prigovorili govoreći: ‘Trebaš misliti na svoj položaj.’ General je odgovorio: ‘A što da je moj Gospodin mislio na svoj položaj?'” (Choice Gleanings).

U svojoj pjesmi “For A’ That and A’ That” Robert Burns nas podsjeća da unatoč niskom položaju u životu, čovjek je svejedno čovjek. On kaže da se čovjek neovisna uma može smijati tome kako se spodobe zaodjenute svilom razmeću lažnim sjajem.

Kad pomislimo kako je naš Spasitelj pristao uz nas bez obzira na naš nizak položaj, apsurdno bi bilo da mi ne pristajemo uz druge na isti način.

Autor: William MacDonald; Izvor: Biblija365.com