Nešto čudno se događa s pticama
Foto: Unsplash

Uobičajene vrste ptica ključne su za ekosustave, suzbijanje štetočina, oprašivanje cvijeća, širenje sjemena i obnavljanje šuma.

Nebo se prazni, a to nije samo poetska slika – već činjenica, barem nebo u Sjevernoj Americi. Naime, broj ptica u SAD-u i Kanadi smanjio se za 29 posto od 1970., objavili su znanstvenici, ističući kako je tamo danas 2,9 milijardi manje ptica nego prije 50 godina.

Analiza objavljena u časopisu Science najopsežniji je i najambiciozniji pokušaj da se sazna što se događa s ptičjom populacijom. Rezultati su šokirali istraživače i organizacije za očuvanje okoliša te biljnih i životinjskih vrsta, piše The Times.

– Gledamo krizu koja je u punom jeku – rekao je David Yarnold, predsjednik i izvršni direktor Nacionalnog društva Audubon.

Stručnjaci već duže vrijeme znaju kako su neke vrste ptica postale osjetljive na izumiranje. No, nova studija, koja se temelji na širokom istraživanju s više od 500 vrsta, otkriva velike gubitke čak i među tradicionalno brojnim pticama kao što su crvendaći i vrapci.

Što ubija ptice?

Uobičajene vrste ptica ključne su za ekosustave, suzbijanje štetočina, oprašivanje cvijeća, širenje sjemena i obnavljanje šuma. Kad ove ptice nestanu, njihova nekadašnja staništa ne ostaju ista.

VIDI OVO: U što se pretvara ovaj svijet? Upravo u ono u što je Isus rekao!

– Ljudi brinu kad nestane orlovi ili druge vrste poznate zbog svoje veličine ili simbolike, no realno nestanak vrabaca ima veći utjecaj na okoliš, a zbog tog ne brinemo – rekla je Hillary Young, biologinja za očuvanje na Sveučilištu iz Kalifornije.

Dok su neke vrste rasle, ustanovili su istraživači, većina je opadala – često ogromnim brojem.

Među najteže pogođenim skupinama je vrsta vatroglavi kraljić, čiji je broj pao za 617 milijuna, dok je populacija kosa manja za 440 milijuna.

Slično se događa i u Europi

Doktor Rosenberg rekao je da je iznenađen raširenošću pada broja ptica. Europa doživljava sličan gubitak ptica, također među uobičajenim vrstama, rekao je dr. Gaston sa Sveučilišta u Exeteru. “Brojevi su općenito usporedivi”, rekao je.

Nova studija nije zamišljena kako bi se utvrdilo zašto ptice nestaju, ali rezultati – kao i ranija istraživanja – upućuju na neke vjerojatne krivce, rekao je dr. Rosenberg.

VIDI OVO: 14 tužnih ilustracija koje prikazuju kako funkcionira današnji svijet

Znanstvenici vjeruju kako su ptice “desetkovane” gubitkom staništa ptica, što podrazumijeva isušivanje močvarnih područja, krčenja šuma i slično. Osim toga, moderna poljoprivreda i njeni pesticidi , osobito neonikotinoidi otežavaju pticama hranjenje i debljanje.

– Ptice premale tjelesne težine ne mogu dugo letjeti, ne mogu migrirati pa umiru – istaknuli su znanstvenici.

Izvor: 24sata.hr