Nevjerojatno otkriće: Virusom prehlade uspješno izliječili rak!

Nevjerojatno otkriće: Virusom prehlade uspješno izliječili rak!
Foto: Pixabay

Nevjerojatno otkriće iznenadilo je znanstvenike koji su virusom prehlade uspješno izliječili rak mjehura.

Virus obične prehlade uspješno je ciljao i uništavao stanice raka mokraćnog mjehura, otkrilo je novo istraživanje. Iznenađujući rezultati ukazuju da bi jednostavna prehlada mogla promijeniti buduće liječenje raka.

Znanstvenici sa Sveučilišta Surrey i bolnice Royal Surrey County uzeli su prirodni soj obične prehlade, coxsackievirus (CVA21), i koristili ga na 15 pacijenata s karcinomom koji imaju ne-invazivni rak mokraćnog mjehura (NMIBC). Ova bolest je inače 10. najčešći oblik raka u Velikoj Britaniji.

Pacijentima je CVA21 ubačen u mjehure preko katetera tjedan dana prije nego što su planirali operaciju radi uklanjanja tumora.

Istražujući uzorke nakon operacije, znanstvenici su mogli vidjeti da je virus ciljao samo kancerogene stanice, zarazio ih i potom se replicirao, uzrokujući da se stanice raka raspadnu i umru.

Uzorci urina uzeti tijekom ispitivanja pokazali su „prolijevanje“ iz virusa, što pokazuje da je replicirani virus nastavio ciljati i napadati druge stanice raka u tijelu.

Virus prehlade uzrokuje upalu čime ubija stanice raka

NMIBC trenutno zahtijeva intruzivno i dugotrajno liječenje koje je „neučinkovito i toksično u određenom broju pacijenata“, objašnjava voditelj studije Hardev Pandha.

Čini se da virus prehlade uzrokuje upalu tumora, što potiče imunološke stanice da ciljaju i ubijaju stanice raka. Normalno, imunološki sustav tijela ne napada rak mjehura zbog neprisutnosti imunosnih stanica kod takvih tumora.

Utvrđeno je da većina ovih tumora imala raspad stanica, a kod jednog pacijenta nije bilo nit traga raka pronađenog tijekom operacije i to nakon samo jednog tjedna liječenja. Nisu zabilježene značajne nuspojave ni u jednog bolesnika.

„Onkolitički virusi poput virusa coxsackie mogli bi promijeniti način na koji liječimo rak i mogli bi signalizirati odmak od uobičajenijih tretmana kao što je kemoterapija“, kaže Nicola Annels, istraživačica na Sveučilištu Surrey, piše Tribun.