On nije ni muško, ni žensko
Snimka zaslona

Dana Zzyym nije ni muško ni žensko i želi da se tako izjasni u putovnici. Od suda je tražio da mu u dokumentima stoji oznaka ”X” za spol.

Devet američkih saveznih država podnijelo je zahtjev Apelacijskom sudu u Denveru da se transrodnoj osobi Dani Zzyymu dozvoli da se u putovnici izjasni nebinarnim spolom, odnosno simbolom “X” umjesto muškim ili ženskim.

Državni tužitelji Kalifornije, Colorada, Mainea, Minnesotte, Nevade, New Jerseja, Oregona, Vermonta i Washingtona smatraju da se Dani Zzyymu ne može odbiti zahtjev za izdavanje putovnice.

Ta transrodna osoba se identificira kao nebinarni spol, navodi AP, a podnijela je tužbu protiv države, ali je sud u Denveru odbio pritužbe.

Američke savezne države koje su podnijele zahtjev sudu kažu kako dozvoljavaju nebinarne odrednice za spol u osobnim dokumentima i da to ne pravi nikakve komplikacije.

Međunarodna civilna avijacija, organizacija Ujedinjenih naroda koja postavlja standarde za međunarodne putne isprave, smatra da se spol u ovim ispravama može obilježavati kao muški, ženski i “X” za nespecifične spolove.