Nijemci napuštaju kršćanske crkve. Veliki broj njih je u prošle dvije godine istupio iz dvije najveće kršćanske crkve u Njemačkoj. Katolička crkva i najveća Protestantska crkva u Njemačkoj su izgubili pola milijuna kršćana.

„Katolička crkva u Njemačkoj broji 272.771 vjernika manje nego prethodne 2018. godine. To je 22 posto više izlazaka nego prethodne godine“, objavila je Njemačka biskupska konferencija u Bonnu.

Istodobno je Protestantska crkva u Njemačkoj u Hannoveru priopćila kako 2019. broji 270.000 članova manje nego prethodne godine.

Oko 43 milijuna Nijemaca se smatra katolicima ili protestantima

Njemačka ima oko 83 milijuna stanovnika, a oko 43 milijuna Nijemaca se smatra katolicima ili protestantima. To je za oko pet milijuna manje nego 2012. godine, prenosi Jutarnji.

Predstavnici obje crkve su izrazili žaljenje zbog nezapamćenog odlaska vjernika iz redova crkve te kao jedan od razloga istaknuli potrebu promjena unutar crkve.

VIDI OVO: Povijest ovo ne pamti: Vjernici masovno napuštaju Katoličke crkve u Njemačkoj

„Ove brojke nas tište. Crkva se mora promijeniti i to već sada čini“, rekao je predsjednik Vijeća njemačke Protestantske crkve Heinrich Bedford-Strohm.

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije Georg Baetzing je rekao kako se odlazak vjernika iz redova crkve „ne da uljepšavati nikakvim riječima“ te da su potrebne „hrabre promjene“ kako bi se proces odlaska vjernika zaustavio.

Katolička crkva gubi na privlačnosti

Thomas Schueller, ctručnjak za crkveno pravo kaže kako se proces napuštanja crkve događa i u godinama u kojima nisu zabilježeni skandali sa seksualnim napastovanjem maloljetnika.

„Katolička crkva gubi na privlačnosti čak i bez skandala“, rekao je Schoeller. On je naglasio kako posebice žene napuštaju crkvu razočarane „nespremnošću na promjene“.

Prema podacima Instituta za svjetonazore iz 2018., najveću skupinu s obzirom na pripadnost vjerskoj skupini činile su osobe bez vjeroispovijesti, njih 31 milijun, što čini 37 posto stanovništva.

Crkveni porez je glavni razlog istupanja iz redova crkve

Stručnjaci smatraju da je i crkveni porez jedan od razloga službenog istupanja iz redova crkve. Pripadnici dviju najvećih crkava, katoličke i protestantske, u Njemačkoj plaćaju crkveni porez koji iznosi devet posto od poreza na dohodak.

Njemačka Katolička crkva je od crkvenog poreza 2018. ubrala 6,7 milijardi eura, a Protestantska crkva 5,8 milijardi.