lubenice zdravlje
Snimka zaslona: YouTube

Uskoro nam se bliži sezona mnogima omiljenog ljetnog voća – osvježavajuće lubenice! Osim što će utažiti žeđ, lubenica je odlična namirnica za mršavljenje jer će vas brzo zasititi, a pritom nećete unijeti previše kalorija.

Nadodajmo tome da ima i blagi dijuretski učinak pa nije iznenađenje da će vam brojni ljudi preporučiti konzumaciju lubenice. No, nisu sve lubenice dobre za vaše zdravlje, štoviše, neke mogu vrlo opasne.

PROČITAJTE: PRAVI BOŽJI DAR: Znate li kako lubenica utječe na vaše zdravlje?

Vjerojatno ste već naletjeli na lubenicu koja ima pukotine u unutrašnjosti. Postoje dva razloga zašto se to događa, a jedan od njih je taj da je lubenica kasno ubrana zbog čega se “smanjio” sadržaj lubenice. Ta lubenica je previše dozrela i upravo je to “vrsta” koju mnogi vole jer ima više šećera.

No, nedavan slučaj koji se dogodio u Kini gdje su poljoprivrednici pretjerali s pesticidima te uzrokovali masovno pucanje lubenica, skrenuo je pozornost svijeta na pukotine u lubenici koje su rezultat pesticida koji ubrzavaju dozrijevanje lubenice.

Taj tip pesticida, osim što ubrzava rast, stvara pukotine i “praškastu” teksturu lubenice i ono najgore, može imati brojne negativne posljedice za zdravlje. Testiranja na životinjama koje su bile izložene pesticidima putem hrane pokazala su povećan broj tumora i neuroloških problema.

Kako doskočiti ovom problemu? Jedini način je da imate povjerenja u onoga tko vam lubenicu prodaje, savjetuje Dnevno.hr.