Nizozemska vlada namjerava ukloniti spol s osobnih iskaznica. Promjena će stupiti na snagu pet godina od sada, a dijelom se provodi kako bi se smanjili troškovi, prenose nizozemski mediji.

Ministrica obrazovanja Ingrid van Engelshoven iznijela je planove u pismu parlamentu, u kojem je rekla da je obilježje spola na osobnoj iskaznici nepotrebno i štetno za pripadnike LGBTQ + zajednice.

Ustvrdila je da je postavljanje spola na osobnim iskaznicama prepreka ”punopravnom sudjelovanju u društvu”.

Najava promjene je uslijedila nakon lobiranja brojnih pro-trans organizacija u Nizozemskoj, koje su sada pozdravile njezinu najavu.

VIDI OVO: Bog je stvorio muško i žensko – učite vašu djecu da uživaju u svojoj spolnosti

“To će biti sjajna vijest za ljude koji se s vremena na vrijeme suočavaju s problemima zbog spola na osobnim iskaznicama i kojima se postavljaju nepotrebna i neselektivna pitanja u vlakovima ili na granici”, rekli su za nizozemski portal Trouw.

Ovaj potez utječe samo na nizozemske osobne iskaznice, a ne na putovnice jer je spol predviđen u skladu s pravilima EU-a i globalnim zrakoplovnim propisima.

No ministrica van Engelshoven je izrazila nadu da će ovaj zahtjev jednog dana biti uklonjen iz putovnica ako bude dovoljna podrška drugih zemalja članica EU.

Nizozemska je nakon Njemačke druga zemlja u Europi koja neće zahtijevati obilježje spola na osobnim iskaznicama.