Nizozemska odobrila eutanaziju za teško bolesnu djecu do 12 godina

Nizozemska vlada odobrila je plan kojim odobrava eutanaziju za teško bolesnu djecu uzrasta od jedne do 12 godina, javlja BBC.

Ministar zdravlja Hugo de Jonge rekao je da će ova promjena spriječiti patnju kod djece kod kojih je to postalo nepodnošljivo.

Eutanazija je trenutno legalna u Nizozemskoj za djecu stariju od 12 godina s obaveznim pristankom pacijenta i njegovih roditelja.

Legalno je i za bebe do godinu dana uz pristanak roditelja. Međutim, nisu postojale odredbe za one od jedne do 12 godina koji su teško bolesni.

Nizozemski kršćani se protive eutanaziji djece

To pitanje pokazalo se kontroverznim i pokrenulo je višemjesečne rasprave u vladi četvorostranačke vladajuće koalicije. Također, postoji snažno protivljenje konzervatnivnih kršćanskih stranaka.

Ali, nakon što je vlada odobrila planove, gospodin de Jonge je rekao da će izraditi nove propise za tu praksu. Rekao je da je studija stručnjaka ukazala na potrebu za promjenom pravila.

Dodao je i da će između pet i deset djece godišnje biti pogođeno promjenom pravila.

Kao i kod djece starije od 12 godina, prema predloženoj promjeni pravila bit će potreban pristanak roditelja. Najmanje dva liječnika moraju biti suglasna s postupkom.

Nizozemska i Belgija su legalizirale eutanaziju

Eutanazija i potpomognuto samoubojstvo legalni su u Nizozemskoj od 2002. godine, a susjedna Belgija je legalizirala samo nekoliko mjeseci kasnije.

Te dvije države su prve u svijetu legalizirale tu praksu, iako pod vrlo strogim uvjetima.

Belgija je 2014. postala prva država koja je dozvolila eutanaziju djece ako su smrtno bolesna, trpe velike bolove te imaju pristanak roditelja. Nizozemska je ubrzo uvela isto pravilo za djecu stariju od 12 godina.

Inače, općeniti broj zahtjeva za legalnom eutanazijom u Nizozemskoj je porastao za nevjerojatnih 22 posto.

NE PROPUSTITE

NAJNOVIJE