BBC javlja da se u Kini pojavio novi soj virusa koji ima potencijal za pandemijsko širenje, tvrde znanstvenici. Isti se pojavio kod svinja, no može se prenijeti i na ljude.

Znanstvenici se pribojavaju kako bi virus mogao dodatno mutirati, što bi mu omogućilo brže širenje od čovjeka do čovjeka, što bi moglo izazvati globalnu pandemiju nalik onoj koju je izazvao koronavirus.

Novi soj virusa se može prenijeti na ljude

Premda se još uvijek ne radi o gorućem problemu, znanstvenici kažu da novi soj ima sve karakteristike koje su mu potrebne da se brzo prilagodi širenju s čovjeka na čovjeka.

Upravo zbog toga ga znanstvenici pomno promatraju. Budući da se radi o novom soju virusa, ljudi mogu u najboljem slučaju imati slabi imunitet na njega, a najčešće neće imati nikakav.

Znanstvenici su u članku za znanstveni časopis Proceedings of the National Academy of Sciences napisali kako kontroliraju virus kod svinja, te da bi praćenje radnika u industriji svinjogojstva trebalo započeti odmah.

Pojava novih sojeva gripe jedna je od najvećih opasnosti koje prate znanstvenici, čak i u trenutku u kojem još uvijek traje borba protiv koronavirusa.

Novi virus za sada ne predstavlja veliku opasnost

Za sada, novi virus otkriven u Kini ne predstavlja veliku opasnost, no profesor Kin-Chow Chang i njegovi kolege koji ga proučavaju tvrde da ga treba pomno pratiti.

Virus kojem su znanstvenici dodijelili ime G4 EA H1N1 može se razmnožavati u stanicama koje se nalaze u ljudskim dišnim putevima. Znanstvenici su pronašli dokaze kako je virus inficirao ljude koji su radili u klaonicama i ostalim dijelovima industrije svinjogojstva u Kini.

Čini se da sadašnja cjepiva protiv gripe ne štite od novog soja virusa, no postoji mogućnost adaptacije sadašnjih cjepiva, prenosi Telegram.