Novi Zeland je pobijedio koronavirus! Ta zemlja danas obilježava 100. dan bez koronavirusa, čime je postala svijetli primjer svijetu kojim hara opaka bolest.

U ovoj otočnoj zemlji od pet milijuna stanovnika život se vratio u normalu – utakmice se održavaju pred prepunim stadionima, ljudi sjede u pubovima i restoranima oslobođeni brige da će biti zaraženi.

Međutim, prema pisanju AP, malobrojni glasovi ipak upozoravaju kako bi se zemlja mogla nepripremljena suočiti s nekom budućom epidemiološkom krizom u vezi s koronom.

Nakon što je u drugoj polovini ožujka dijagnosticirano 100 osoba pozitivnih na koronavirus, uvedene su striktne i oštre restriktivne mjere zahvaljujući kojima je Novi Zeland uspio spriječiti širenje zaraze.

U posljednja tri mjeseca novi slučajevi virusa korona evidentirani su samo kod rijetkih putnika povratnika koji su još na granici upućivani u karantenu.

VIDI OVO: Kako se nositi s tjeskobom zbog koronavirusa?

Novi Zeland uspjeh pripisuje medicinskoj stručnosti i dobrom političkom vodstvu

“Zahvaljujući medicinskoj stručnosti i dobrom političkom vodstvu uspjeli smo oduprijeti opakoj bolesti. Pogledajte, gdje god u svijetu imate uspješnu borbu protiv epidemije, to je zahvaljujući toj kombinaciji – medicinske stručnosti i dobrog političkog vodstva”, naglasio je profesor Michael Becker, epidemiolog sa Sveučilišta u Otagu.

On je naglasio da su mnoge zemlje vrlo loše upravljale pandemijskom krizom, da sada to shvaćaju i tragaju za novim rješenjima ugledajući se na Novi Zeland.

Do sada je na Novom Zelandu potvrđeno ukupno oko 1.500 slučajeva i samo 22 smrtna ishoda.

Zbog toga su stoti dan otkako je suzbijeno širenje koronavirusa, mnogi građani Novog Zelanda obilježili osjećanjima zahvalnosti i olakšanja.