Novi Zeland planira ''modernizirati'' zakon o abortusu
Snimka zaslona: YouTube

Novi Zeland želi „modernizirati“ zakon o abortusu koji je na snazi od 1977. godine te predlaže da žena treba imati pristup uslugama abortusa do 20. tjedna trudnoće.

Prema medijskim izvještajima, abortus na Novom Zelandu je prekršaj prema Zakonu o zločinima, a žena ga ima pravo provesti samo ako dva liječnika potvrde da bi nastavak trudnoće doveo do opasnosti za njezino mentalno ili fizičko zdravlje.

PROČITAJTE: Može li Bog oprostiti pobačaj?

„Pobačaj je jedini medicinski postupak koji je na Novom Zelandu još uvijek zločin. Vrijeme je da se to promijeni […] Sigurni pobačaj treba tretirati i regulirati kao zdravstveno pitanje; žena ima pravo odabrati što će se dogoditi njenom tijelu“, rekao je ministar pravosuđa Andrew Little u izjavi.

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern obećala je izmijeniti trenutačno zakonodavstvo nakon pobjede na izborima 2017., ali njezine su planovi osporavali lokalni muški zastupnici koji su se aktivno protivili prijedlogu zakona.

POGLEDAJTE: On je izvršio 1200 abortusa. U ovim videima imate mogućnost vidjeti kako abortus zaista izgleda

Novi zakon omogućio bi stvaranje sigurnih područja oko posebnih objekata za ubijanje fetusa kako bi se žene zaštitile od zastrašivanja ili uznemiravanja od strane aktivista protiv tog čina, prenosi Tribun.