NaslovnicaVijestiKršćanske vijestiObama naredio američkim školama da se ovako moraju odnositi prema transrodnim osobama

Obama naredio američkim školama da se ovako moraju odnositi prema transrodnim osobama

Američki predsjednik Barack Obama rekao je u ponedjeljak da su smjernice koje je objavila njegova administracija o pitanju transrodnosti potrebne za pomoć školama koje se suočavaju s tim osjetljivim pitanjem te da će osigurati da sva djeca budu pošteno tretirana.

U intervjuu za BuzzFeed News, Obama je rekao da su škole od ministarstva obrazovanja zatražile odgovor na pitanje kako da postupaju kad se suočavaju s transrodnom mladeži.

“Mislimo da je važno za škole koje žele napredovati i, u vrlo praktičnom smislu, nositi se s time ove školske godine – da znaju što će učiniti sljedeće godine i kako da tome pristupe – da im damo našu najbolju prosudbu o tome kako da postupaju”, rekao je Obama.

Djeca koja su u manjini su ranjiva, rekao je Obama. “Mislim da je to dio naše obaveze kao društva da osiguramo da je svatko pošteno tretiran, da su naša djeca voljena i zaštićena i da je njihovo dostojanstvo potvrđeno”, kazao je.

“Govorimo o djeci. Svatko tko je bio u školi, u srednjoj školi, tko je roditelj mora shvatiti da su djeca koja su nekad u manjini, djeca koja imaju drugačiju seksualnu orijentaciju ili su transrodna često potencijalno objekt zlostavljanja”, kazao je američki predsjednik.

Američka vlada poručila je u petak američkim javnim školama da transrodnim učenicima moraju omogućiti da koriste zahode koje žele, ili za žene ili za muškarce, izazvavši ljutnju republikanaca i povećavši izglede za sukobe oko saveznog novca i pravne nadležnosti.

Konzervativci su se usprotivili tim neobvezujućim smjernicama za škole, najnovijoj kontroverzi u raspravi o pravima homoseksualaca i transrodnih osoba u Americi.

U vladinim smjernicama neizravno se prijeti da bi škole koje zanemare vladino tumačenje zakona koji zabranjuje diskriminaciju učenika mogle završiti na sudu ili ostati bez saveznih potpora, čime se svi prisiljavaju na provođenje “smjernica”.

Izvor: Narod.hr