Mnogi od nas su sami sebi najgori neprijatelji jer prihvaćamo da konstantna struja negativnosti protječe našim umom. A za to postoje posljedice.

„Izgledaš kao neka sredovječna debeljuca u toj odjeći. Molim te, zašuti – nitko te ne sluša niti misli da si duhovita. Očajno želiš ostati na vrhuncu svoga života. Pogledaj tu hrpu papirologije i suđe u sudoperu.  Poznaješ li i jednu odraslu osobu koja si je dopustila ovakvo stanje? Ti si grozna majka, neprestano prigovaraš mužu, loš si pisac i osim toga, više nisam sigurna ni da te Bog smatra kršćankom.“

Ovo su stvarne riječi koje su mi bili upućene prošlog tjedna.

Tko bi ikad na takav način razgovarao? Tko bi mogao biti tako neugodan, neljubazan te na takav način poniziti drugog čovjeka? Nažalost, ja bih sada trebala dići ruku. Te sam stvari sama sebi rekla, i što je još gore, poslušala sam ih.

Kao što i možete misliti, zbog tih sam se riječi osjećala grozno. Nisu me potaknule na veću produktivnost. Nisu me inspirirale da dostignem viši standard ili da Boga i ljude ljubim još više. Nisu učinile ništa drugo nego umanjile moju samosvjesnost i potaknule me da se trpam kolačima i skrivam ispod popluna.

Znam da nisam jedina osoba koja se bori s destruktivnim unutarnjim monologom. Mnogi od nas su sami sebi najgori neprijatelji jer prihvaćamo da konstantna struja negativnosti protječe našim umom. A za to postoje posljedice. Svi oni koji su upoznati s principima Kognitivne bihevioralne terapije (CBT), znaju da negativne misli uzrokuju negativne osjećaje pa tako i negativno ponašanje. Naše su misli jako važne. Ono što sami sebi govorimo je također jako važno. Stoga, ovdje donosimo nekoliko strategija koje nam mogu pomoći pobijediti u bitci s umom kada se radi o samosabotaži.

Budite disciplinirani i marljivi.

Ne bismo trebali sjediti pozadi i primati uvrede. Kao što je Pavao napisao crkvi u Korintu, mi imamo duhovno oružje „božanski snažno za rušenje utvrda. Obaramo mudrovanja i svaku oholost koja se podiže protiv spoznanja Boga i zarobljujemo svaki um na pokornost Kristu.“ (2 Kor 10, 5). Duh Sveti je uz nas u ovoj važnoj bitci kako bi preobrazio naš um, a onda je svaka pobjeda naša.

Uzvratite većom istinom

Shvatila sam da gotovo uopće nema smisla voditi detaljnu raspravu sa svojim negativnim mislima. Većina groznih stvari koje sama sebi izgovorim su barem djelomično istinite: željela bih izgubiti nekoliko kilograma. Ne smatraju me svi duhovitom. Moja hrpa papirologije je izmakla svakoj kontroli. Stoga sam se obranila većim istinama: ja sam dijete Svemogućega Boga. On me voli više negoli mogu zamisliti. U Njegovim sam očima dragocjena, vrijedna, te sam po Njegovom Sinu postala čista i sveta. Osim toga, moja obitelj i prijatelji me vole. Znam to jer mi govore i pokazuju isto na milijun načina kroz život. Hranim se ovim važnijim istinama svakodnevno čitajući Bibliju i provodeći vrijeme u društvu ljudi koji me vole.

Budite dobri.

Brene Brown, najpoznatija po svom TED predavanju o ranjivosti, kaže: „Govorite sebi isto kao što biste govorili nekome koga volite.“ Prije nego možemo voljeti ikog drugog, prvo moramo voljeti sebe.“ A to znači biti ljubazan, spreman opraštati, ohrabrivati, pružati podršku, podnositi patnju,nadati se i jednostavno biti dobar prema samome sebi. Stoga, kad se opet zateknemo kako same sebi govorimo :“Šuti, glupa kravo“, ispravan odgovor nije ponizno se ispričati i zašutjeti, već smireno, ali odlučno reći: “Mi ovdje ne razgovaramo na takav način, hvala.“

Na kontroli uma treba raditi. Može biti vrlo iscrpljujuće truditi se ostati oprezan u vlastitoj glavi. Ali trud se itekako isplati. Kada smo sami prema sebi ljubazni, mi ‘cvjetamo’, rastemo i slobodni smo biti voljeni, jedinstveni i imati mane, ali i dalje biti predivna stvorenja milostivog Boga.

Autorica: Jo Swinney; Prijevod: Suzana Z.; Izvor: Christian Today