Naslovnica Novosti Opasna sintetička droga u Osijeku: Šest maloljetnika završilo na psihijatriji

Opasna sintetička droga u Osijeku: Šest maloljetnika završilo na psihijatriji

U Osijeku je u tri dana šest maloljetnika završilo u bolnici nakon konzumacije sintetičke droge – ”osvježivača zraka”.

Iza bezazlenog naziva proizvoda koji se prodaje u trgovinama krije se, zapravo, sintetička droga, vrlo snažan i za život opasan derivat THC-a!

I to nije sve, jer je, prema riječima doc. prim. dr. sc. Katarine Dodig Ćurković, pročelnice Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju Kliničkog bolničkog centra Osijek, posljednjih nekoliko dana ondje primijećen porast broja mladih u dobi od 14 do 17 godina zbog intoksikacije ne samo sintetičkim THC-om iz “osvježivača” nego i marihuanom, kanabisom i LSD-om.

Posljedice uzimanja navedenih tvari razlog su što se traži i pomoć psihijatrijske službe, s obzirom na to da se radi o vrlo uznemirujućim simptomima, kao što je pojačana uznemirenost, agresivnost, ustrašnost, simptomi psihotičnosti, fenomeni depersonalizacije, derealizacije, paranoidna interpretacija realiteta i slično. Uz to, javljaju se teškoće sa spavanjem, koncentracijom, ponašanjem, uzimanjem hrane. Stoga posebno apeliramo na roditelje da poklone punu pozornost ponašanju svoje djece, kao i društvu u kojem se kreću – upozorila je dr. Dodig Ćurković za Glas Slavonije.

NAJNOVIJI ČLANCI