Osam uputa kojih bi se trebali pridržavati kako bi izbjegli rak debelog crijeva

Portal Everydayhealth dao je osam uputa kojih bi se trebali pridržavati kako bi izbjegli rak debelog crijeva, a koje je izdalo Američko udruženje za istraživanje i borbu protiv karcinoma (ACS)

Na neke stvari poput genetske predispozicije, ne možemo utjecati, no… Nepravilna ishrana, pušenje, gojaznost, fizička neaktivnost sve to uzrokuje rak debelog crijeva i sve to možete sami spriječiti. Idemo redom.

Korak broj jedan koji trebate poduzeti je:

1. Izbjegavati šnicle i kobasice.

Mesne prerađevine, mesne nareske, velike količine crvenog mesa pripremane u dubokoj masnoći – izbjegavajte u širokom luku. U studiji objavljenoj u siječnju 2014. godine navodi se da svakih 100 grama crvenog mesa dnevno povećava rizik od karcinoma debelog crijeva za 14 posto. Tijekom tjedna jedite manje od pola kilograma crvenog mesa, a mesne prerađevine u potpunosti izbjegavajte.

2. Birajte samo zdrave masnoće.

Nisu baš sve masnoće zabranjene – birajte nezasićene, a izbjegavajte zasićene masti. Konzumirajte više ribe.

3. Jedite dosta voća i povrća.

Kako biste spriječili rak debelog crijeva potrebno je više od jedne jabuke na dan. Dijeta bogata voćem i povrćem smanjuje rizik od raka debelog crijeva za 25 posto, pokazalo je jedno istraživanje.

4. Jedite češće žute i narančaste namirnice

Konzumirajte dosta mrkve, slatkog krumpira odnosno batata, ili bundeve.

5. “Mršavi” proteini su idealan sastojak vaše dijete.

Američko udruženje za istraživanje i borbu protiv karcinoma pokazuje da se 4 posto svih karcinoma kod muškaraca, a 7 posto kod žena pojavi uslijed pretilosti. Zato, na primjer, kako bi unosili više potrebnih proteina, nemojte jesti kožicu s piletine, i unesite više oraha ili sjemenki u svoju dijetu.

6. Namirnice bogate vlaknima djeluju na cjelokupno zdravlje.

Jabuke, kruške, mrkva, batat, brokula… Počnite jesti odmah.

7. Ne pretjerujte s alkoholom.

Pretjerivanje u alkoholu je jedan od faktora rizika za karcinom debelog crijeva. Studije pokazuju kako bi se u prosjeku muškarci trebali ograničiti na dvije čaše alkoholnog pića dnevno, a žene na jednu.

8. Pažljivo pripremajte hranu.

Važno je izbjegavati metode kuhanja koje povećavaju rizik od oboljevanja od raka debelog creva. Pržena hrana je ona koju bi trebali izbjegavati, kao i ona iz mikrovalne pećnice.

IZVOR:Dnevno.hr

NAJNOVIJE!