Ostaci pokošene trave na cesti mogu biti pogubni za motocikliste

Ostaci pokošene trave na cesti mogu biti skliski i opasni kao i led za motocikliste. Vodite računa da pokošeno počistite!

Kako se ljeto približava, ponovno se mogu čuti zvukovi kosilica za travu. Košenje je tako uobičajena aktivnost da inače ne razmišljamo gdje završe ostatci trave koju pokosimo.

No, vrlo je važno obratiti pozornost na tu informaciju jer to nekome može značiti razliku između života i smrti.

Foto: Facebook

Ostatci trave ometaju pri prianjanju guma uz cestu

Za vozače motora, ti ostatci trave na cesti mogu biti skliski i opasni kao i led. Ostatci trave ometaju pri prianjanju guma uz cestu bez obzira jesu li mokri ili suhi te tako mogu biti uzrokom jako ozbiljnih nesreća.

„Pogotovo na zavojima. Tako vozači motora održavaju prianjanje uz asfalt, zbog kontaktnih područja između gume i ceste. Ako bilo što dođe između, onda to može biti jako opasno za motoriste“, rekao je Howard Porter, instruktor vožnje za motocikliste.

Čim motor dođe u kontakt s ostatcima trave, vozač može izgubiti kontrolu.

„Ići ćete kamo trava želi da idete, bilo to izvan ceste, u provaliju, u drvo, u nadolazeći automobil, nije važno“, rekao je David Poovey, motociklist.

Ostatci pokošene trave na cesti uzrok su mnogih ozbiljnih ozljeda

Ostatci pokošene trave na cesti uzrok su mnogih ozbiljnih ozljeda i, u nekim slučajevima, smrti. Poovey je isto tako zadobio ozlijede kada je njegov motor naišao na ostatke trave na cesti.

„Trava je skrenula prednji dio motora s njegove putanje te se motor preokrenuo“, rekao je Poovey, „To se dogodi u manje od jedne sekunde. Ako ste u zavoju, nema zaustavljanja.“

Foto: Facebook

Poovey nije jedini motociklist koji je progovorio o tom problemu. Mnogi vozači i njihovi prijatelji su se okrenuli društvenim mrežama kako bi proširili riječ o opasnosti ostavljanja pokošene trave na cestama.

Čak je i šerif jednog grada odlučio napisati objavu na Facebooku:

„Imali smo jednog motociklista koji je zamalo uništio svoj motor kada je naišao na ostatke trave na cesti. Molim vas, spasite nečiji život i nemojte ostavljati travu na cesti.“

Ovo ljeto budite svjesni ovih opasnosti!

U nekim gradovima trava na cesti ne šteti samo vozačima motocikala, može naštetiti i nečijem novčaniku.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2368067309921034&set=a.127564550637999&type=3

Neki američki gradovi su počeli naplaćivati kazne do 1000 dolara za ostavljanje trave na cesti. No mnogi motociklisti se nadaju da će se taj zakon početi svugdje primjenjivati.

Vozačica motora, Julie Head, želi da svi postanu svjesni da je sigurnost u vožnji primjenjiva na sva vozila.

„Na čemu god da se vozimo, mi smo majke, bake, djedovi, braća, sestre i očevi“, rekla je.

Ovo ljeto budite svjesni ovih opasnosti te pripazite gdje ostavljate pokošenu travu – nekoliko minuta vašeg vremena može spasiti godine nečijeg života.