otkaz vjera Bog
Snimka zaslona: Sky News

Mlada djevojka nije ni slutila što će joj se dogoditi na radnom mjestu.

Politička korektnost je izvojevala novu pobjedu: 18-godišnjakinja iz Canberre u Australiji koja je preko ugovora radila za tvrtku koja se bavi organiziranjem dječjih zabava je dobila trenutni otkaz jer je na Facebooku napisala ‘It’s OK to vote No’, “mislim da je u redu glasati ne”, komentiravši referendum o istospolnim brakovima u Australiji.

U jednoj od najdemokratskijih zemalja svijeta, dakle, možete dobiti otkaz ako se vaše mišljenje o nekom društvenom ili političkom pitanju ne poklapa s onim vašeg šefa – ili je, jednostavno, od strane klera političke korektnosti proglašeno herezom. Taj otkaz je postao glavnom temom polemika u Australiji: jedni govore da se radi o napadu na slobodu savjesti i govora, da poslodavac nema pravo otpustiti zaposlenika zbog njegovih uvjerenja, religije, političke orijentacije, stavova. Drugi kažu da homofobima ne smije biti dozvoljeno raditi s djecom, naročito gay djecom.

Krajem kolovoza, djevojka kojoj je poznato samo ime – Madeleine, je javno objavila na Facebooku kako će glasati u istraživanju javnog mišljenja o istospolnim brakovima. Napisala je jednostavno “mislim da je u redu glasati ne”. Status je vidjela vlasnica tvrtke Capital Kids Parties, u kojoj se nedugo prije toga zaposlila na ugovor, Madlin Sims, na slici s njenog instagrama dolje. Poslala joj je poruku u kojoj kaže kako je “javno izražavanje homofobnih stavova štetno za posao”, i rekla joj da prekida poslovni odnos s njom.

“Potpuno sam u šoku”, rekla je Madeline za australske medije. A oni su porazgovarali kako s njom tako i s njenom poslodavkom Madlin Sims, kako bi istražili kakve veze imaju dječje rođendanske zabave s balonima i istospolni brakovi. Usput su porazgovarali i s odvjetnikom oko toga može li Madeleine tužiti poslodavku zbog otkaza. Kratak odgovor na potonje pitanje glasi, da, zbog diskriminacije po vjerskoj osnovi, ali ne i za nezakoniti otkaz obzirom da nije bila u stalnom radnom odnosu već na ugovor.

“Radi se o pitanju preko kojeg zbog morala nisam mogla prijeći”, kaže Madlin. “Jednostavno nisam mogla glasati protiv svojih uvjerenja i svog Boga”… Dnevno.hr