Otkrio jezive detalje o zlostavljanju u katoličkom domu za nezbrinutu djecu
Foto: Pixabay

Škot (60) je otkrio jezive detalje o zlostavljanju djece u domu koji je vodio katolički red Kršćanske braće.

Istraga o zlostavljanju djece u Škotskoj dovela je do jezivog otkrića. Jedna od žrtava, Dave Sharp, posvjedočio je da je kao dječak bio silovan na “sotonističkim” zabavama.

Sharp, koji je iz Glasgowa, također je opisao kroz kakvo je sve seksualno, fizičko i emocionalno nasilje prošao u katoličkom dječjem domu St. Ninian u mjestu Falkland u škotskom okrugu Fife, prenosi BBC.

Ovaj dom je vodio katolički red Kršćanske braće, poznat po svom radu na evangelizaciji i edukaciji, ali i po brojnim skandalima sa seksualnim zlostavljanjem djece štićenika.

Zlostavljanje ga je ostavilo s “doživotnom traumom”, rekao je Sharp.

Neovisna istraga o zlostavljanju djece u Škotskoj pokrenuta je kako bi detaljno ispitala povijesno zlostavljanje u domovima za djecu. Sharp je apelirao na ravnateljicu istrage Lady Smith da od svjedočanstava žrtava složi “slagalicu” zlostavljanja i pozvao na “nacionalnu raspravu” na ovu temu.

60-godišnji Sharp, koji je zlostavljan kao dijete od 1971. do 1975., odrekao se svog prava na anonimnost. On je završio u domu za nezbrinutu djecu kad je imao samo godinu dana, nakon što mu je majka umrla.

Zlostavljanje se, objasnio je, uglavnom događalo u prostorijama za tuš

Prošao je kroz nekoliko institucija prije nego što je smješten u katolički dom u Fifeu. Tamo ga je, kaže, “vrbovao” jedan od redovnika. Rekao mu je da ga voli, što mu, kaže Sharp, nikad nitko prije toga nije rekao. A zatim ga je silovao. Imao je 12 godina.

Zlostavljanje se, objasnio je, uglavnom događalo u prostorijama za tuš, gdje bi za kaznu često bio natjeran da ostane stajati cijelu noć.

Jednom je napadnut jer je pitao gdje je njegov prijatelj iz doma, koji je bio nestao. Tek je kasnije doznao da se taj dječak ubio, vjerojatno također zbog trauma izazvanih zlostavljanjem.

Pijani redovnik odveo ga je pod tuš, svezao mu ruke i usta. Zatim ga je, kaže Sharp, objesio na sajlu, zaprijetio mu da će ga ubiti ako ikome išta kaže i potom još jednom silovao.

Jednom je u Irskoj, tvrdi Sharp, deset muškaraca silovalo dječake naizmjence. On je pak otišao iz doma sa 16 godina, “bez ikakve druge uspomene osim trajnog zlostavljanja”.

Uskoro je postao ovisan o alkoholu i drogi, s čime se mučio sljedećih 25 godina. Više se puta pokušao ubiti, a završio je i u bolnici nakon živčanog sloma. Na kraju je, kaže, pronašao vjeru i odlučio “preokrenuti svoj život”, piše Index.hr.