Naslovnica Zdravlje Mentalne bolesti SLUŽBENO: Ovisnost o igricama svrstana u mentalne poremećaje

SLUŽBENO: Ovisnost o igricama svrstana u mentalne poremećaje

Svjetska zdravstvena organizacija je priopćila da je kompulzivna ovisnost o igranju video igrica mentalni poremećaj.

U najnovijem, izmijenjenom izdanju međunarodnog priručnika o klasifikaciji bolesti, Svjetska zdravstvena organizacija je priopćila da će klasificiranje “poremećaja igranja igara”, kao posebnog stanja, poslužiti zemljama da budu spremnije identificirati taj problem.

Dr. Shekhar Saxena, ravnatelj Odijela SZO za mentalno zdravlje, rekao je da je ta organizacija UN-a prihvatila prijedlog da se “poremećaj igranja video igrica” treba uvrstiti u nova oboljenja, na temelji znanstvenih dokaza, i da na to u mnogim dijelovima svijeta već ukazuju potrebe i potražnja za liječenjem tog poremećaja.

Doktorica Joan Harvey, glasnogovornica Britanskog društva psihologa, upozorila je da bi nova odrednica mogla obuhvatiti samo mali broj onih koji igraju igrice, dok bi se roditelji širomsvijeta nepotrebno zabrinuli.

Drugi su pozdravili potez Svjetske zdravstvene organizacije, navodeći da je kritično da se brzo identificirati ovisnici o video igricama jer su to obično tinejdžeri ili mlađi odrasli ljudi koji sami ne traže pomoć.

“Nailazimo na roditelje koji su rastrojeni ne samo zato što vide da im dijete napušta školu, nego i zato što im se raspada cijela obiteljska struktura”, rekla je doktorica Henrietta Bowden-Jones, s Britanskog kraljevskog psihijatrijskog fakulteta.

Doktor Mark Griffiths, koji je 30 godina istraživao koncept “poremećaja igranja video igrica”, rekao je da će nova klasifikacija doprinijeti tome da se problem legitimizira i ojača strategije liječenja.

“Igranje video igrica je, s psihološkog gledišta, kao neka vrsta kockanja bez novca. Kockari koriste novac kao način mjerenja uspjeha, dok se u igrama koriste poeni”, rekao je on.

On je rekao da je postotak igrača vide igrica koji imaju problem kompulzivnog igranja vjerojatno vrlo mali, dosta manji od jedan posto i da mnogi od njih vjerojatno imaju i druge probleme kao što su depresija, bipolarni poremećaj ili autizam.

NAJNOVIJI ČLANCI