Foto: atwistedcrownofthorns.com

Bivša pripadnica sekte Jehovinih svjedoka održala je pred školskim kolegama i kolegicama upečatljiv govor, u kome je osudila organizaciju i opisala svoje osobno iskustvo. Dok se jedva suzdržavala da ne zaplače, ona je ispričala da su je u sekti učili da propast očekuje sve koji ne pripadaju ovoj crkvi, uključujući i njenog oca, piše Blic.

Također je ukazala na podređen položaj žena u hijerarhiji organizacije zbog toga što se smatraju inferiornim u odnosu na muškarce.

“One ne mogu podučavati muškarce. Ne mogu čak ni govoriti pred muškarcima, kao što ja sada činim”, rekla je, dodavši da žene ne smiju sumnjati u bilo koju mušku odluku.

Razgovarala je s članicama Jehovinih svjedoka, koje su htjele ostati anonimne.

Jednu od njih su ispitivale vjerske starješine pošto je silovana dok je radila kao agent osiguranja. Tom prilikom su joj navodno rekli da je muškarce, koji su ipak “samo ljudi”, dovodila u iskušenje izazovnim oblačenjem. Da ne bi bila isključena iz crkve, Jane se morala odijevati konzervativnije, napustiti posao i, što je najgore od svega, povuči optužbe protiv napadača.

Druga žena, koju je član sekte seksualno uznemiravao dok je bila dijete, nije htjela nikome ispričati što joj se dogodilo, jer je znala kako se ništa neće poduzeti. Nakon toga je tijekom 14 godina braka bila fizički i psihički zlostavljana, a kada se obratila starješinama za pomoć, rekli su joj da je sama kriva i da bi trebala bolja supruga.

Nakon silnih peripetija uspjela se razvesti, ali problemi ni tada nisu prestali.

Izgubila je status člana, što znači da nije mogla razgovarati s prijateljima i članovima obitelji unutar sljedbe.

“Da stvar bude još gora, njenu djecu su učili da ne razgovaraju s njom zato što je zla, bivši muž ih je odvojio od nje i ona znaju samo za ovu vjeru. U strahu su da ne razočaraju oca i Boga “, ispričala je učenica u svom govoru.

“Zajednica odvaja majke od njihove djece. Nema ničeg strašnijeg za jednu majku “, rekla je ona.

“Jehovini svjedoci” su se našli na meti optužbi zbog sumnje da su ušutkavali žrtve seksualnog zlostavljanja da ne bi narušili ugled crkve, koja odlučno opovrgava bilo kakve greške.

Godine 2015. sud u Kaliforniji naredio je tvrtki “Watch Tower Society”, koja stoji iza Jehovinih svjedoka, platiti 2,8 milijuna dolara odštete zbog prikrivanja slučaja seksualnog zlostavljanja jednog člana kongregacije, što je dovelo do seksualnog zlostavljanja devetogodišnje djevojčice.

“Ta vjerska zajednica propovijeda ljubav i prihvaćanje, ali istina je da ljubav i prihvaćanje postoje samo dok su članovi poslušni i ništa ne dovode u pitanje.”, rekla je ona.

“Ta religija neometano uništava živote, obitelji …, jer je jedino u čemu su zaista dobri ušutkavanje onih koji odu.”