Pametna hrana: Ove namirnice poboljšavaju pamćenje i koncentraciju

Pametna hrana: Ove namirnice poboljšavaju pamćenje i koncentraciju
Foto: Pixabay

Utvrđeno je da određene namirnice pozitivno utječu na naš mozak i poboljšavaju pamćenje, poput borovnice, rajčice ili orašastih plodova.

Možda će netko reći kako hrana nema velike veze s pamćenjem ili koncentracijom, ali to je u potpunosti netočno. Hrana utječe na naš cijeli organizam, pa tako i na naš najvažniji organ – mozak. Budući da je u pogonu 24 sata dnevno, od početka do kraja našeg života, od izuzetne je važnosti što jedemo i čime ga hranimo.

Znamo da moramo jesti zdravo i izbjegavati masnu i brzu hranu, ali ponekad nam baš treba hamburger ili čips. To je u redu ukoliko nam takva hrana ne postane i jedino što jedemo. Predstavljamo nekoliko namirnica koje su prava hrana za mozak.

Borovnice

Ove ukusne bobice jedna su od najboljih namirnica. Budući da su bogate vlaknima i imaju nizak glikemijski indeks, sigurne su za dijabetičare i ne remete razinu šećera u krvi. Borovnice su vjerojatno najbolja hrana za mozak jer smanjuju i rizik od Alzheimerove bolesti, poboljšavaju pamćenje i olakšavaju učenje. Također su jedna od najmoćnije antistres hrane, ali važno je izbjegavati sušene i zaslađene borovnice.

PROČITAJTE: Umirovljenici su svaki dan pili sok od borovnice – nisu ni slutili što će im se dogoditi

Rajčica

Rajčica sadrži likopen, antioksidans koji je posebno dobar za mozak i čak pomaže u sprečavanju senilnosti. Da biste došli do likopena, rajčice morate skuhati. Svježi umak od rajčice također nije za odbaciti.

Orašasti plodovi

Oni sadrže bjelančevine, velike količine vlakana i bogati su blagotvornim mastima. Orašasti plodovi sadrže puno vitamina E, što je neophodno za kognitivne funkcije. Lješnjaci, indijski oraščići, orasi i bademi nisu najjeftiniji, ali svakako spadaju u jedne od najzdravijih namirnica.

Pametna hrana: Ove namirnice poboljšavaju pamćenje i koncentraciju
Foto: Pixabay

Sjemenke

Sjemenke suncokreta, sjemenke sezama, laneno sjeme, i tahini (pikantan, orašasti sezamov maslac koji je odličnog okusa i savršena zamjena za majonezu i umak za salatu). Sjemenke sadrže puno proteina, blagotvornih masti i vitamina E, kao i antioksidanse koji su odlični za borbu protiv stresa, te važne minerale za jačanje mozga, poput magnezija.