Pastor mega crkve ohrabruje kršćane da se ''otkače'' od Starog zavjeta
Snimka zaslona

Pastor Andy Stanley smatra da kršćani trebaju ”otkačiti” Stari zavjet zaboravljajući da je isti citirao sam Gospodin Isus Krist.  

Stanley, koji je pastor mega crkve North Point Ministries, već neko vrijeme vodi križarski rat protiv “židovskog Svetog pisma”, kako ih naziva. Početkom prošle godine našao se na naslovnicama kad je pozivao kršćane da se “otkače” od Starog zavjeta.

Izjavio je da prve tri od četiri tuceta biblijskih knjiga ne bi trebale biti “izvor s kojim bi se trebali posavjetovati glede bilo kakvog ponašanja”, objašnjavajući, netočno, da se rana Crkva “otkačila” od “svjetonazora” i “sustava vrijednosti” tih drevnih tekstova.

VIDI OVO: Razumijete li Stari zavjet?

On je upozorio one kršćane koji još uvijek nastoje slijediti moralni zakon Starog zavjeta da stoje na “kući od starozavjetnih karata” koja se ruši prilikom suočavanja s uskrslim Kristom.

U raznim intervjuima, on je potkazao neke neprijatnosti u Starom zavjetu i sugerirao da bi on trebao biti “izostavljen” iz apologetskog argumenta.

Kada je bio suočen s činjenicom da je Isus redovito citirao Stari zavjet, Stanley se pretvarao kao da je Isus zapravo mislio nešto posve drugo kad je govorio o Svetom pismu. Kao što ga je Albert Mohler citirao u prethodnom linku:

… postojalo je Sveto pismo, ali svaki put kad vidimo frazu “Sveto pismo” ili “Pismo” u Novom zavjetu, kao što znate, moramo se zaustaviti i postaviti si pitanje: na što je ta specifična skupina ljudi mislila, jer nije postojala “Biblija” i nije bilo knjige koja je sadržavala kompletno židovsko Sveto pismo jer se ono čuvalo u sinagogama i kao što znate, gotovo nitko nije znao čitati i pisati.

VIDI OVO: 5 proročanstava iz Starog zavjeta koja je Isus ispunio

Ovaj tjedan, napisao je članak u kojem kritizira kršćane koji podižu spomenike u čast Deset zapovijedi. On implicira da se Deset zapovijedi zapravo “ne odnosi” na nas, prenosi Konzerva.