Stanujete ili radite u zgradi? Ova jednostavna vježba vam može poboljšati zdravlje srca i krvnih žila

Penjanje uz stepenice spada u red intenzivnih vježbi koje mogu poboljšati zdravlje srca i krvnih žila.

Penjanje uz stepenice pomaže zdravlju srca
Foto: Pixabay

Nekoliko minuta penjanja uz stepenice u kratkim intervalima tijekom dana može poboljšati zdravlje srca i krvnih žila, stoji u novim istraživanjima kineziologa na Sveučilištu McMaster i UBC Okanagan.

Rezultati objavljeni u časopisu Applied Physiology, Nutrition and Metabolism ukazuju da gotovo svako može poboljšati svoju kondiciju bilo gdje i bilo kada.

“U nalazima se jasno preporučuje da ljudi kao svoju svakodnevnu rutinu usvoje penjanje uz stepenice. Oni koji rade u uredskim tornjevima ili žive u stambenim zgradama mogu se energično penjati uz nekoliko stepenica tokom jutarnjih sati, to je zaista učinkovit trening”, kaže Martin Gibala, profesor kineziologije na McMasteru i viši autor studije, prenosi portal Klix.

Prethodna istraživanja su pokazala da su vježbe visokog intenziteta ili sprintanje djelotvorni kada se izvode kao jedna desetominutna sesija s nekoliko minuta oporavka između serija, a penjanje uz stepenice spada u red intenzivnih vježbi koje mogu poboljšati krvožilno zdravlje čovjeka, piše The Record.

Jedna grupa mladića se energično penjala uz stepenice tri puta dnevno uz jedan do četiri sata oporavka. Vježbali su tri puta tijekom tjedan dana u razdoblju od šest tjedana. Istraživači su usporedili promjenu njihove sposobnosti s kontrolnom grupom koja nije sudjelovala u ispitivanju.

“Znamo da sprintanje u intervalima funkcionira, ali smo bili malo iznenađeni kada smo uvidjeli da je penjanje uz stepenice jednako efikasno”, kaže Jonathan Little, koautor istraživanja.

Reci što misliš