Rezultati istraživanja su pokazali da jedno do dva pića dnevno povećava rizik od moždanog udara za 10 do 15 posto, dok četiri pića dnevno povećavaju rizik od moždanog udara za 35 posto.

S obzirom na to da alkohol povećava krvni tlak, čak i jedno piće dnevno povećava rizik od moždanog udara, piše BBC.

Ovo istraživanje negira prethodna istraživanja čiji rezultati kažu da umjereno konzumiranje alkohola može poboljšati zdravstveno stanje.

Znanstvenici iz Velike Britanije i Kine proveli su istraživanje u kojem je sudjelovalo oko pola milijuna Kineza. Rezultati istraživanja pokazali su da je alkohol štetan po ljudsko zdravlje, čak i kada se umjereno konzumira.

“Iako se ranije vjerovalo da umjerena konzumacija alkohola ima pozitivne učinke, dokazali smo da to jednostavno nije točno”, navode znanstvenici koji su proveli ovo istraživanje.

Kao mjernu jedinicu za “jedno piće” znanstvenici su koristili čašu vina, flaširano pivo ili malu dozu žestokog pića. Rezultati su pokazali da jedno do dva pića dnevno povećava rizik od moždanog udara za 10 do 15 posto, dok četiri pića dnevno povećavaju rizik od moždanog udara za 35 posto.

Kada je u pitanju rizik od srčanog udara, znanstvenici kažu da prema trenutnim podacima ne mogu donijeti jasan zaključak te da će nastaviti istraživanje u tom smjeru.

Navode da ljudi s istoka imaju genetski slabu toleranciju na alkohol te da su učinci koje alkohol ostavlja na ljudsko zdravlje tamo očitiji, prenosi Klix.