Pismo ženi koja želi boljeg muža

Ovo je pismo namijenjeno ženi koja se očajnički moli i želi boljeg muža, jer brak nije onakav kakvim ga je zamišljala.

Sjećam se kada sam bila mlada žena, sanjala sam o stvaranju obitelji sa savršenim muškarcem. Možda ste i vi zamišljale kako će vam izgledati božićne čestitke, jednake crvene pidžame i predivne bebe. Ili ste se zamišljale kako sjedite za predivnim stolom od mahagonija, svi se smijete, siti ste, a sjaj obavija savršeno pečeno meso. Sjedite na toplom, zagrljeni, djeca sjede na podu kraj vas, vatra pucketa u kaminu.

Niste se nikada vidjele u vrištanju dok stavljate odgodu slikanja na kameri uz riječi: „Rekla sam da pogledate ovdje! Nasmiješite se ili ćete me čuti!”

Dok ubrzano želite mužu laku noć izmjenjujete se u ušuškavanju preumorne djece nakon još jednog monotonog dana te shvatite, život nije ni sličan ljubavnim knjigama.

„Tvoj je red”, promumljate suprugu pokazujući na sudoper prepun isprljanog polu plastičnog posuđa (jer je to jedino koje djeca ne pokidaju), nakon mukotrpnog spravljanja večere za izbirljive gladne glave.

Je li itko ikada rekao hvala?!

Filmska je večer gotovo nikada. Ne, umjesto toga je plakanje nad zadaćom do trena kada treba ići spavati. Zavidni ste jer vaš partner može zadrijemati u fotelji.

On može prespavati tsunami!

Uvijek je to čišćenje istog nereda, čekanje u automobilu pred školom. Uvijek je to uzimanje slobodnog dana zbog odlaska liječniku ili potreba da odete ranije s posla zbog dječje utakmice. To je pakiranje obroka, kuhanje na brzinu, govorenje mužu: „Ne večeras, dušo. Osjećam se jako napuhnuto”.

Sve što znate je da ništa ni slično niste zamišljale. Željele ste normalan odlazak na spoj. Ne brzi poljubac u obraz dok se mimoilazite tijekom ludog ponedjeljka u jutro.

„Znaš li gdje su mi ključevi, draga?”, on kaže.

Ponekad se osjećate kao da nitko ne bi mogao pronaći vlastitu stražnjicu da im ne kažete gdje ju je Bog stavio!

Slijedeće što znate je da ste ljuti zbog ručnika na podu i čarapa pod trosjedom.

Zna li itko da postoji nešto što se zove korpa za rublje?! Shvatite da se jako lako naživcirate jako malim stvarima.

Kao, zašto stavlja sve svoje stvari na kamin? On nije njegov osobni otpad.

Zašto svaki put kada uđete u kupaonu morate pronaći ručnik za ruke na podu?

Dobijete osjećaj kao da vi. Sve. Radite. Kao, ako vi ne držite ovu obitelj na okupu, cijela bi se stvar raspala. Vi radite, kupite djecu, kuhate, čistite, pomažete sa zadaćom, kupate, čitate priče, molite se. I onda sve to ponovno radite slijedeći dan!

Možda da on samo obavi one stvari koje su njegove za obavljanje!

Vaš brak postaje više kao natjecanje te ste sigurni da se vi više trudite. Počnete pisati bodove za posao koji obavljate, a ne za molitve koje izgovorite. Dopustite da jedna ogorčena misao rodi drugu. Nezadovoljstvo se pretvara u veliku planinu koja prijeti da će se srušiti i oboje vas zdrobiti.

Odjednom imate kratak fitilj, lako vas je naljutiti, postajete drski prije nego se uspijete zaustaviti. On odgovara s ljutnjom, a tada počne tišina.

To ne treba biti tako.

Tako da ću vam, moji prijatelji, ponuditi neke savjete, nešto što sam ja naučila kroz mnogo pogrešaka i pokušaja. Reći ću vam kako da nabavite boljeg muža.

Jeste li spremne? Evo gaaa……

Način da dobijete boljeg muža je da postanete bolje žene.

Što?! Znam što mislite. On je taj koji se treba promijeniti, zar ne? On treba više pomagati oko kuće, bolje slušati, više se družiti s djecom!

Pa, ovo možda nije baš popularno mišljenje, ali mislim da je najbolja stvar za bolji brak prestati gledati na ono što vaš suprug krivo čini te se usredotočiti na ono što vi možete bolje činiti. Vaše prigovaranje i očito nezadovoljstvo mogu malo toga promijeniti, ali vaša neprestana molitva može promijeniti mnogo toga. Shvatila sam da što više nastojim služiti svom suprugu, to više on meni služi.

Ne možete promijeniti čovjeka, ali Gospodin je omekšao više srca nego vi možete izbrojiti. Često tražite Gospodina i slijedite Pismo kada tražite kakva je žena Bogu mila. Sve što činimo u ovom životu treba biti na Njegovu slavu i službu te je zbog toga moj brak moje poslanje. Ja nastojim svoj suprugu pokazati ljubav kako bi to Isus učinio te sam shvatila da je moj brak neopisivo blagoslovljen otkad sam počela to činiti.

Moj mi suprug služi u ljubavi, a niti jedno od nas ne trati vrijeme na ono što onaj drugi ne radi. Naša veza je partnerstvo, ali ne brojimo pobjede. Umjesto da pokušavamo postići jednaku 50/50 vezu, mi samo dajemo 100% sebe u naš brak. To onda nije natjecanje, to je timski rad te se ne svađamo čiji je red za sprint. Jednostavno nastojimo trčati zajedno.

Otkrila sam da je sebičnost najveći saboter braka. Kada se usredotočimo na razmišljanje o tome tko više daje (a to smo većinom mi) onda postanemo slijepu zbog laži koje nam nameće neprijatelj. Sjeme nezadovoljstva je zasijano, mi zaboravljamo opraštati, a milost ispari. No ako možemo ukloniti stvari koje nisu važne, usredotočujući se na ljubav koji dijelimo, možemo mirno i jasno vidjeti srce svog supružnika koje kuca za nas.

Ako ste vi ta žena koja se očajno moli, koja udara glavom o zid jer ne zna kako učiniti svog muža boljim, možda odgovor ne leži u njemu. Možda leži u vama. Ja znam da je sigurno u Isusu.

Počnite danas. Počinite gledati na vaš brak kao na poslanje od Boga. Služite svom suprugu kao što služite Isusu i gledajte kako Bog blagoslivlja vaš život. Predajte svog supruga Bogu, a vi budite vi. Bog će srediti sve ostalo. Vidjet ćete.

Potpisana,

Žena koja se očajno molila, a čije su molitve uslišane.

Autorica: Brie Gowen; Izvor: Faithit.com