Ugovor s đavolom bio je osnova vještičarstva kojega je u svojoj sredini osuđivala Inkvizicija i katoličkih i protestanstskih država počevši od 16. stoljeća. Osnova ovog pakta je odricanje Trojedinoga Boga i prihvaćanje đavola kao ‘boga zla’ za svoje osobno božanstvo.

Obred se vršio javno ili privatno a neki izvori spominju kao popratni sadržaj ritualno ubijanje životinja i potpisivanje ugovora vlastitom krvlju.

Otkriveni koji se nisu htjeli odreći ove hereze završavali su na lomači. Radi takvih brutalnosti je Inkvizicija (istraga) do danas na zlu glasu pa i sama Crkva iako su istu više od crkvenih provodili državni sudovi. Kako bi na tom sudu prošla Katy Perry pjevačica koja je izjavila da je prodala dušu đavolu? Ako bi ustrajala u svom uvjerenju završila bi na lomači.

Nekoć je pjevala u crkvenom zboru a sad je na glazbenom ‘tronu’ ovoga svijeta! Pitanje je samo s kakvim posljedicama?! Biblija govori da postoji mjesto neopisivih muka gdje prokletnici gore a ne izgorjevaju, i taku svu vječnost.

Valjda je inkvizicijska lomača treba poslužiti da upozori na to kao kakva ‘teatralna metafora’?