Pobačaj kazneno djelo Alabama
Snimka zaslona

Pobačaj je u Alabami kazneno djelo za onoga tko ga odobri ili provede. Ta američka savezna država usvojila je gotovo potpunu zabranu pobačaja.

Senat te države glasao je za zabranu pobačaja u bilo kojoj fazi trudnoće. Za je bilo 25 senatora, a protiv 6.

Pobačaj bi po novom zakonu bio kazneno djelo i kažnjavao bi se s 99 godina zatvora ili čak doživotnim zatvorom za onoga tko ga odobri ili provede.

Zakon o obrani ljudskog života, HB 314, svrstao bi pobačaj u kategoriju prekršaja prvog stupnja, a pokušaj pobačaja u kategoriju prekršaja trećeg stupnja.

Jedine iznimke su slučajevi u kojima je “pobačaj nužan da bi se spriječio ozbiljan rizik za zdravlje majke nerođenog djeteta”.

Demokratski zastupnik John Rogers, koji se zalaže za pobačaj, rekao je kako su “neka djeca neželjena pa je svejedno hoće li ih se ubiti sada ili kasnije”. Republikanac Bradley Byrne, koji će se 2020. kandidirati za mjesto senatora umjesto sadašnjeg senatora Douga Jonesa, odgovorio je Rogersu na Twitteru:

“Odvratno je da savezna država Alabama ima senatora koji besramno brani pobačaj i odbija se suprotstaviti ovoj vrsti ekstremizma koji pokazuju članovi njegove stranke u obrani nevinog ljudskog života”, napisao je Byrne, prenosi Index.