Svaka osoba kojoj sam ikada bio mentor, kojoj sam služio, koju sam savjetovao ili se za nju brinuo, morala se suočiti s velikim bitkama sa strahom. 

Strah je ozbiljan problem u našem svijetu. 

Strah potiče nasilje i potiče patnju. On budi zavist i uništava prijateljstva. Strah nas drži neprestano zaokupljenima i u traženju, u strahu da nam promiče nekakvo zadovoljstvo. Strah baca debele sjene sumnje na ljubav te nas drži od toga da se potpuno spoznamo. 

Strah ubija zajedništvo tako što nam govori da ne riskiramo biti odbijeni. On potkopava crkve kada dovodi do stvaranja krinki i plitkih osmjeha. Strah nas drži budnima u noći. On nas drži zarobljenima u beskonačnom toku reakcije na jednu tjeskobnu tenziju za drugom. Strah nam krade mir i prijeti uništiti izobilan život koji Isus nudi. 

Svatko se susreće sa strahom. Mediji su prepuni straha. Naš svijet je potopljen u strahu. Na žalost, prečesto, naše duše postanu natopljene njime. 

VIDI OVO: 4 načina kako vjerom pobijediti strah

Biblija nam neprestano govori da se ne prepustimo strahu. Bog govori svojoj djeci: „Ne boj se, jer ja sam s tobom. S istoka ću ti dovest’ potomstvo i sabrat ću te sa zapada“ (Izaija 43,5). No, mi se često osjećamo kao da smo zapeli i pitamo se kako živjeti bez straha. Tada, možda, napustimo život na koji nas Krist poziva te se zadovoljavamo nečim manjim, nečim što se čini sigurnije. 

Iz rovova naše oštre bitke s ovim neprijateljem, otkrio sam pet ključnih stvari za pobjedu nad strahom. Nudim ih i vama kao način pobjede u bitci sa strahom u vašim životima. 

5 ključeva za pobjedu nad strahom

1. Dišite

Strah dovodi do porasta adrenalina u vašem tijelu što je dobra stvar ako ste u situaciji kada se trebate boriti ili pobjeći. No, kada je riječ o običnim tjeskobama svakodnevnice, ta vrsta adrenalinskog odgovora može dovesti do ozbiljnih posljedica na vaše zdravlje i na vaše veze. 

Možda zvuči jednostavno, ali je istinito; kada ste uplašeni, zaustavite se na trenutak i duboko udahnite. Ako se nađete u situaciji koja nije fizički prijeteća, ali zbog koje svejedno osjećate tjeskobu ili strah, uzmite si trenutak kako bi se umirili i učvrstili u sadašnjosti. 

Nemojte se dati uloviti na jednosmjernom vlaku prema brizi za budućnost. Isus nam kaže: „Ne budite dakle zabrinuti za sutra. Sutra će se samo brinuti za se. Dosta je svakom danu zla njegova.«“ (Matej 6,34). 

2. Svrstajte se

Prije nego što odlučite kako prikladno reagirati na situaciju, morate biti sposobno točno procijeniti gdje ste trenutno. Kao kada gledate na kartu kako biste pronašli onu crvenu ikonu koja kaže „ovdje ste“, tako i u vrijeme straha uzmite trenutak kako bi pogledali prema Bogu za točnu procjenu situacije. 

Izazovi i traume prošlosti imaju moć utjecati na vaša sadašnja iskustva. Osigurajte da na vaše sadašnje odgovore utječu, ne samo priče i emocije prošlosti, nego činjenice povezane sa situacijom u kojoj se nalazite. 

VIDI OVO: Dva biblijska načina kako nadvladati strah

Kada prijetite da u vama raste tjeskoba, okružite se sadašnjošću. Zamolite Boga za jasnoću situacije koja je pred vama. Zamolite Ga da vam pokaže što je istina. Ostanite u sadašnjosti i usredotočite se na ono što se zapravo događa točno sada. Nemojte se predati brizi o tome što će se, ili neće, dogoditi u budućnosti. 

Zapamtite, Božje otkrivenje je kao svjetiljka pred vašim nogama koja vam pokazuje Njegov put (Psalmi 119,105). Kada on osvjetljuje vaše korake, rijetko otkriva cijeli put koji je pred vama. No On je vjeran te će osvijetliti slijedeći korak. 

3. Jasno odredite svoju ulogu

Neka vam bude jasno koju ulogu igrate u tom vašem strahu. Zamolite Boga da vam jasno pokaže koja je vaša uloga u toj situaciji. 

Je li strah nešto što možete kontrolirati? Je li nešto što možete promijeniti? Dodiruje li to iskustvo neku vašu ranu za koju trebate tražiti lijek? Je li to poziv da djelujete hrabro i u vjeri? 

Život je put trenutaka u kojima vaše odgovorno ponašanje dovodi do gubljenja kontrole nad situacijom. Tako da se morate osloboditi iluzije da kontrolirate sve što se događa u životu te morate otkriti mir u vjerovanju Bogu. Milijuni ljudi su pronašli pomoć s time kroz jednostavne i bezvremenske riječi molitve mira: 

Bože, daj mi smirenosti da prihvatim stvari koje ne mogu promijeniti, 

Hrabrosti da promijenim stvari koje mogu, 

I mudrosti da spoznam razliku. 

Većina stvari u vašem životu je izvan vaše kontrole. No i dalje možete odabrati kako ćete na njih reagirati. Općenito govoreći, vi ste odgovorni da se potrudite, a Bog je odgovoran za posljedice.

4. Pomozite nekom drugom

Budite svjesni stanja svog uma i zarobite pažnju svojih misli (2. Korinćanima 10,5). Preusmjerite svoje misli od onih stvari koje uzrokuju strah. 

Mnogo je jednostavnije izbjegavati tjeskobu kada su vaše misli usmjerene na nekog drugog. Strah vam oblikuje pažnju te može uzrokovati da ne vidite svijet oko vas. Tada vaša pažnja postaje previše usmjerena samo na vas. Najbolji način da izbjegnete tendenciju prema samo-usmjerenosti jest usredotočiti se na ono što možete poboljšati u životima drugih. 

VIDI OVO: 11 istina iz Psalma 91 koje mogu slomiti svaki strah

Tražite načine da svijet učinite malo boljim. Ne mora to biti nešto veliko. Čak i smiješak strancu, pomaganje nekome na poslu ili maleni zagrljaj može jako puno pomoći. 

Činite takve stvari – ne zbog nezdravog eskapizma – nego iz stvarne potrebe za širenjem Božje dobrote i izbjegavanjem zaključanosti u neprekidan ciklus straha i tjeskobe. 

Ujedno, ispravite sve pogreške koje ste učinili djelovanjem iz straha ili u pokušaju kontroliranja situacija. Ako ste nekoga povrijedili, ispravite to. Ako ste napravili emocionalan nered, počistite ga. Iskupljenjem i davanjem iskrenih isprika vi uništavate moć straha u vašim vezama. 

5. Vježbajte zahvalnost

Strah je većinom vjera da će stvari poći po zlu. Većinu vremena, strah dolazi u jednom od dva oblika; strah da ne izgubite nešto što već imate i strah da nećete dobiti nešto što želite. 

Kako bi se borili protiv toga, vježbajte biti zahvalni. Zahvalite Bogu na onome što već imate. Uvijek ima nešto na čemu možete biti zahvalni, nešto na čemu možete zahvaliti Bogu. Možda će biti potrebno više rada, no bez obzira na vaše trenutne okolnosti, još uvijek možete svjedočiti mnogim načinima na koje je Bog blagoslovio živote Svojih ljudi. Čak i dok čekate na vlastito izbavljenje, vi Ga možete slaviti zbog Njegove dobrote, vjernosti i prisustva u vašem životu. 

Kultiviranjem stava zahvalnosti, mi učinkovito odvraćamo naše misli od straha i usmjeravamo ih drugim putem. Pismo nam govori da možemo iskusiti mir Božji ako samo vježbamo okrenuti naše misli od naših tjeskoba prema stvarima koje su dobre u ovome svijetu. 

VIDI OVO: 5 duhovnih načina da pobijedite strah – odmah

„Uostalom, braćo, što je god istinito, što god časno, što god pravedno, što god čisto, što god ljubazno, što god hvalevrijedno; je li što krepost, je li što pohvala – to nek vam je na srcu! Što ste naučili, i primili, i čuli, i vidjeli na meni – to činite i Bog mira bit će s vama!“ (Filipljanima 4,8-9). 

Zaključak

Strah je veliki problem. On je podla i nepouzdana emocija koja krade mir i prijeti uništiti bogati život koji vam Isus nudi. 

Ako ste u Kristu, onda niste rob strahu – dijete ste Božje! Samo On je vaš Gospodar te možete nadići svaki strah koji vas drži. Recite „ne“ strahu te namjerno preusmjerite vašu pažnju prema ovim jednostavnim principima: dišite, smirite se, odredite svoju ulogu, pomozite nekom drugom i vježbajte biti zahvalni. 

Stavite ove principe u praksu i ne samo da ćete pokoriti strah, nego ćete se susresti s novom razinom Božje prisutnosti i mira u svom životu. 

Autor: Patrick Mayers; Izvor: Relevantmagazine.com