Novi virus kojeg prenose komarci i protiv kojeg nema lijeka se pojavio u Sjedinjenim Državama. Virus EEE je 400 puta smrtonosniji od gripe

Keith i Scott Mosman, rođaci iz Massachusettsa, provodili su ljeta lutajući po močvarama iza svoje kuće. Dvojica muškaraca odrasli su, uvijek se radili vani u svom rodnom gradu te su navikli da ih tijekom toplih mjeseci grizu komarci.

Ali se 2019. Scott se razbolio od nepoznatog virusa.

U rujnu 2019. godine Keitha je je hitno nazvala Scottova djevojka. Njegov brat se bez upozorenja srušio na pod u žestokom napadu, izbacujući pjenu usta. Hitna pomoć ga je odvela na odjel bolnice Morton u Tauntonu, gdje ga je medicinsko osoblje stabiliziralo, ali nije mogao shvatiti što je prouzrokovalo brzo propadanje njegovog organizma, prenosi Brobible.

Dva dana kasnije, Scott je helikopterom prebačen u bolnicu na Rhode Islandu, gdje je pretragom MRI-ja otkrivena upala mozga. Liječnici su uzeli uzorak koji su poslali u laboratorij na testiranje. Otprilike tjedan dana kasnije, specijalist je postavio dijagnozu: Scott je imao virus istočnog konjskog encefalitisa (EEE), što je izazvalo ozbiljnu infekciju mozga.

Ovaj virus kojeg prenose komarci je 400 puta smrtonosniji od gripe

Liječnici su problem pratili na mjestu uboda komaraca i smrtonosnog virusa EEE (istočni konjski encefalitis).

Massachusetts se našao usred svog najgoreg izbijanja EEE u ovom stoljeću. Ne postoji cjepivo ili lijek protiv virusa, a infekcija je “oko 400 puta smrtonosnija od gripe.”

Iako je prenošenje rijetko, oko 40 posto zaraženih umire, a oni koji prežive često trpe neurološka oštećenja.

Svake godine se u SAD-u dogodi samo nekoliko slučajeva, uglavnom u istočnim ili državama oko meksičkog zaljeva. Ali u 2019. godini došlo je do najvećeg broja slučajeva zaraze čovjeka otkad se bilježe ti brojevi.

Simptomi virusa istočnog konjskog encefalitisa (EEE) obično počinju poput uobičajene gripe – groznica, hladnoća i bolovi u zglobovima i mišićima. Ako bolest postane ozbiljnija, simptomi mogu prerasti u jaku glavobolju, visoku temperaturu, povraćanje, proljev, dezorijentaciju, konvulzije i napade, pa čak i komu.

Na žalost, Scott je preminuo mjesec dana kasnije, čak i nakon pokazivanja znakova poboljšanja.

PROČITAJTE JOŠ: