Naslovnica Novosti Svijet Poljska gotovo potpuno zabranjuje pobačaj

Poljska gotovo potpuno zabranjuje pobačaj

Poljski ustavni sud odučio je da je pobačaj zbog neizlječivog defekta bebe neustavan, čime se gotovo potpuno zabranjuje legalan prekid trudnoće.

Kada ta odluka stupi na snagu, u Poljskoj će se legalno moći izvršiti pobačaj samo ukoliko je žena bila silovana, ako je žrtva incesta ili ako joj trudnoća ugrožava život, prenio je Reuters.

Odluka suda potakla je prosvjede diljem zemlje. Stotine žena su se okupile ispred Ustavnog suda u Varšavi, a manjih prosvjeda bilo je i u drugim poljskim gradovima.

Na takvu odluku Ustavnog suda prva je reagirala europska tajnica za ljudska prava Dunja Mijatović, koja je rekla da je ovo tužan dan za prava žena.

“Ukidanje osnove za gotovo sve legalne pobačaje u Poljskoj predstavlja kršenje ljudskih prava”, poručila je Mijatović na Twitteru.

VIDI OVO: 10 razloga zašto je pogrešno uzeti život nerođenog djeteta

Prošle godine u Poljskoj je izvršeno nešto više od 1.000 pobačaja, od čega je 98 posto bilo zbog raznih defekata začete bebe.

Grupe za zaštitu prava žena ocjenjuju da svake godine između 80.000 i 120.000 Poljakinja odlazi u inozemstvo kako bi pobacile.

Poljska vlast je inače poznata po svojim konzervativnim kršćanskim stavovima, a predsjednik Andrzej Duda je pobožni rimokatolik koji unatoč protivljenjima brani tradicionalne kršćanske vrijednosti.

NAJNOVIJI ČLANCI