pomrčina sunca Biblija
Foto: Pixabay

Istraživači sa Sveučilišta Cambridge navodno su otkrili najstariju pomrčinu sunca koja je ikada zabilježena, datirajući je 30. listopada 1207. godine prije Krista, a koja se također spominje u Bibliji u knjizi Jošue.

„Kombinirajući biblijski tekst i drevni egipatski tekst, raniji istraživači su mogli precizirati datume egipatskih faraona, osobito datume vladavine Ramzesa Velikog“, javili su sa Sveučilišta Cambridge, dodajući kako su rezultati objavljeni u časopisu Kraljevskog astronomskog društva Astronomija i geofizika.

Profesor Sir Colin Humphreys sa Odsjeka za materijalnu znanost i metalurgiju na Sveučilištu Cambridge izjavio je da Biblija nudi jake zaključke vezane za taj astronomski događaj.

Bilješke iz knjige o Jošui kako izraelski vođa vodi Izraelce u Kanaan, područje drevnog Bliskog istoka, gdje je molio i vidio kako sunce stoji nepomično usred bitke.

Jošua 10,13 glasi: I zaustavi se sunce i zaustavi se mjesec, sve dok se narod nije osvetio svojim neprijateljima. Nije li to zapisano u Knjizi Jašarovoj? Tako je sunce stajalo nasred neba i nije se žurilo spustiti cijeli dan.“

Humphreys, koji također pohađa koledž Selwyn, istaknuo je da King James prijevod Biblije iz 1611. tumači tekst na način da su se sunce i mjesec prestali kretati.

„No, vraćajući se na izvorni hebrejski tekst, utvrdili smo da bi alternativno značenje moglo biti da su sunce i mjesec jednostavno prestali raditi ono što inače rade: prestali su sjati“, objasnio je.

„U ovom kontekstu, hebrejske riječi mogu se odnositi na pomrčinu sunca, kada mjesec prolazi između zemlje i sunca, a izgleda kao da je sunce stalo. Tu interpretaciju podupire činjenica da hebrejski prijevod riječi ‘stajalo’ ima isti korijen kao babilonska riječ koja se koristi u drevnim astronomskim tekstovima kako bi opisala pomrčine.“

U članku sa Cambridgea ističe se da su rani povjesničari koristili biblijski tekst uz egipatski tekst koji datira iz vladavine faraona Merneptah, koji dokazuje da su Izraelci bili u Kanaanu između 1500. i 1050. godine prije Krista, pokušavajući doći do moguće pomrčine.

Međutim, povjesničari su bili neuspješni jer su tražili samo potpune pomrčine.

„Ono što raniji povjesničari nisu uzeli u obzir jest da je umjesto toga bila prstenasta pomrčina, u kojoj mjesec prolazi izravno ispred sunca, ali je predaleko da pokrije disk u potpunosti, što dovodi do karakterističnog vatrenog prstena. U drevnom svijetu, ista se riječ upotrebljavala i za totalne i prstenaste pomrčine“, objašnjava.

Humphreys je rekao da su istraživači od tada razvili novi kod pomrčine koji uzima u obzir varijacije u Zemljinoj rotaciji tijekom vremena.

„Iz njihovih izračuna, utvrdili su da je jedina prstenasta pomrčina između 1500. i 1050. prije Krista bila vidljiva iz Kanaana 30. listopada 1207. prije Krista u poslijepodnevnim satima“, nastavlja članak.

„Ako se njihovi argumenti prihvate, to ne bi bila samo najstarija pomrčina sunca ikada zabilježena, već će također omogućiti istraživačima da datiraju točnu godinu vladavine Ramsesa Velikog i njegovog sina Merneptah.“

Osim datuma najstarijih zabilježenih pomrčina, novi izračuni mogli bi također voditi istraživače do preciznijeg datuma vladanja faraona.

Izraelski istraživački tim još je u siječnju predložio znanstveno objašnjenje za biblijsku epizodu 1207. godine prije Krista uključujući Jošuu i sunce koje je mirno stajalo.

Hezi Yitzchak, Daniel Weistaub i Uzi Avneer sa Sveučilišta Ben Gurion u Negevu u Izraelu bavili su se dosadašnjim izazovima kada je u pitanju usklađivanje pomrčine sunca i biblijskog izvještaja, s obzirom na to da tijekom pomrčine sunce nestaje, a ne da vidljivo ostaje na nebu.

Istraživači su se, međutim, okrenuli hebrejskoj etimologiji kako bi riješili proturječnost i istakli da riječ dom, koja se u stihu prevodi kao „stajalo“, zapravo znači „potamnilo“, što odgovara karakteristikama pomrčine.

Drugi, poput Stephena Bridgea, ravnatelja vrtne grobnice u Jeruzalemu i umirovljenog ministra iz Engleske, smatraju da opisi dnevne tame u Bibliji, kao što je bila tijekom Jošuine bitke i tri sata tame koja se spustila za vrijeme Isusovog raspeća, možda i nisu bile pomrčine.

„Bez obzira kakva je bila tama, to nije bila pomrčina i nemamo objašnjenja za to, pa čak ni što to znači, ali zasigurno je u ljudima koji su bili tamo izazvalo duboki osjećaj nečega što se monumentalno dogodilo, rekao je Bridge u članku za CBN News.