Dok se svijet tjeskobno opskrbljuje dezinfekcijskim sredstvima, zaštitnim maskama i dok s polica trgovina u strahu nestaju posljednje zalihe hrane istovremeno bez stupca u medijima i bez spomena u našim domovima u našoj blizini svakodnevno umiru djeca i to ne od misterioznih virusa nego od najsirovije – gladi.

U posljednja 24 sata od gladi je preminulo 8 tisuća djece osnovnoškolske dobi, ova tragična brojka gotovo je dva puta veća od broja stradalih od koronavirusa u cjelokupnom vremenskom razdoblju od njegove pojave pa do danas u svijetu, piše Hrvatska Katolička Mreža.

Zašto nas ovi životi ne diraju kao oni dotaknuti virusom da bi postali glavna tema naših razgovora, suosjećanja i brige? Je li stvar u tome što ovo nije virus gladi pa se ne bojimo zaraze, dakle ne tiče se nas osobno? Ili je možda pitanje udaljenosti – to je negdje drugdje i događa se drugima, no to bi svakako utišalo medije i strah od virusa koji je prijetio iz daleke Kine.

VIDI OVO: U Jemenu milijunima ljudi i djece prijeti umiranje od gladi

Možda smo navikli na glad, beskućništvo i siromahe kao na stare vijesti? Možda se pak na ovim prostorima u vremenu izobilja, pretilosti i poremećaja u prehrani više ne bojimo gladi pa se teško uopće poistovjetiti s gladnima stoga će nas prije privući strah od pretilosti do te mjere da ćemo s većom empatijom pratiiti reality emisije o borbi s kilogramima?

8 tisuća djece umre svaki dan

“Statistike nam pokazuju da svaki dan od gladi i siromaštva umre više od 8 tisuća djece osnovnoškolske dobi. Više od 60 milijuna djece se iz tih istih razloga ne školuje nego su s roditeljima na polju, rade ili su na smetlištima gdje traže nešto što bi mogli jesti ili unovčiti za jelo”, rekla je za HKM Ivana Pudić, koordinatorica projekata Marijinih obroka u Hrvatskoj. Upravo među ovom najsiromašnijom djecom provukao se miris toplih Marijinih obroka. Udruga je došla k gladnima s vizijom da svako dijete treba imati bar jedan obrok u danu, ne samo kako bi ih nahranili nego kako bi se mnogima spasio život i otvorila perspektiva za budućnost.

VIDI OVO: Gladnu djevojčicu je pitao što je jutros jela, a ona se rasplakala

Naime, ova međunarodna humanitarna organizacija obroke djeci poslužuje na mjestu obrazovanja, otvaraju isključivo školske kuhinje, stoga mnoga djeca koja inače ne bi pohađala škole onamo odlaze da bi jeli i tako istovremeno dobivaju hranu i obrazovanje te im se na taj način otvara mogućnost izlaska iz ponora gladi i siromaštva.

Više od milijun i pol djece svaki dan živi od Marijinih obroka

”Marijini obroci djeluju 18 najsiromašnijih zemalja svijeta od kojih su najčešće zemlje Afrike, ali tu je i Haiti, Indija, Ekvador i druge siromašne zemlje. Još uvijek ima zajednica u koje Marijini obroci nisu dospjeli.”, zaključila je Pudić.

Podaci o računu i uplati donacija, volontiranju i druge informacije mogu se pronaći na mrežnoj stranici Mary’s Meals, Facebook stranici ili na broju telefona 01/5509250.