POSVEĆENE DJEVICE: U Rimokatoličkoj crkvi raste broj žena koje obećavaju Bogu da nikada neće stupiti u spolne odnose

posvećene djevice
Snimka zaslona: YouTube

U Rimokatoličkoj crkvi raste broj tzv. posvećenih djevica, žena koje se predaju Bogu kojemu pred svećenikom obećavaju da nikada neće stupiti u spolne odnose.

41-godišnja Jessica Hayes je posvećena djevica, zvanje koje preuzimaju žene unutar katoličke crkve koje sebe žele predati Bogu, kao posvećene djevice, njegove mladenke.

Čak i u katoličanstvu, posvećene djevice su malo poznate, posebno zbog toga što je ta praksa bila sankcionirana pred crkvom prije 50 godina. U svečanosti posvećenja kandidatkinja je obučena u vjenčanicu, bijelu haljinu dok prihvaća zavjete i obećaje Bogu da se nikada neće upustiti u seksualne odnose.

Žena dobiva i vjenčani prsten, što je simbol zaruka sa Kristom. 

“Često me pitaju, jesam li udana? Odgovorim im najčešće sa kratkim objašnjenje kako sam ja slična običnoj časnoj sestri, sa svojim zavjetom Kristu, ali živim u vanjskom svijetu”, rekla je.

Ona je jedna o 254 “nevjesti Krista” u SAD-u, po podacima američke asocijacije posvećenih djevica, koje se većinom bave poslovima poput medicinskih sestara i psihologa, do računovotkinja, poslovnih žena i žena u vatrogastvu, piše BBC.

U svijetu ima najmanje 4000 posvećenih djevica, podaci su to istraživanja iz 2015. godine, i Vatikan kaže kako je zabilježeno povećanje broja žena u ovom zvanju “u vrlo raznolikim zemljopisnim područjima i kulturnim kontekstima”.

Za razliku od redovnica posvećene djevice ne žive u zatvorenim zajednicama ili nose posebnu odjeću, već vode svjetovne živote, imaju poslove i same se uzdržavaju, piše Express.

Pročitajte više >>