Možete li se pouzdati u svoju savjest?

Sve mi je dopušteno! Ali – sve ne koristi. “Sve mi je dopušteno!” Ali – neću da mnome išta vlada“. (1. Korinćanima 6, 12)

Postoje neke stvari za koje znamo da ih ne smijemo činiti. One su vrlo jasne. Na primjer, znamo da ne smijemo lagati i krasti. To su očigledne stvari.

No onda dolaze ona siva područja u životu. Pitamo se: „Je li to ispravno“? Tada se trebamo zapitati ova četiri pitanja: „Izgrađuje li me to duhovno? Stavlja li me to pod moć te stvari? Imam li nemirnu savjest u vezi toga? Bi li to moglo uzrokovati pad vjere kod nekog drugog“?

U 1. Korinćanima 6, 12 Pavao piše: „Sve mi je dopušteno! Ali – sve ne koristi. Sve mi je dopušteno!” Ali – neću da mnome išta vlada“.

Neki mogu reći kako imaju određenu slobodu činiti neke stvari kao kršćani. Problem je u tome da nas naša savjest ponekad može odvesti u grijeh.

VIDI OVO: Možemo li se osloniti na savjest u vezi svih životnih odluka?

Biblija kaže: „sve što nije iz uvjerenja, grijeh je“. (Rimljanima 14, 23) Drugi prijevod kaže ovako: „Ako način života nije u skladu s onime što vjerujete, onda je on pogrešan“.

Na primjer, neki ljudi mogu slušati određenu vrstu glazbe i to na njih neće puno utjecati. Drugi slušaju tu glazbu i ona potakne u njima stvari za koje oni ne žele da budu potaknute. Neki mogu gledati određenu vrstu filmova, dok drugi to neće željeti.

Problem je u tome što nas može odvući prema dolje u duhovnom smislu. Bi li to moglo uzrokovati pad kod drugog kršćanina? Nismo jednako snažni u svim područjima. Zašto da u nekim područjima života dopustimo kompromise? Zašto se otvoriti različitim, drugim vrstama utjecaja?

Ja želim biti samo pod utjecajem Isusa Krista.

Autor: Greg Laurie; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Harvest.org

NE PROPUSTITE

NAJNOVIJE