POVIJESNI ZAOKRET: Sudan kriminalizirao obrezivanje djevojčica i žena
Foto: Pixabay

Sudan je kriminalizrao genitalno sakaćenje žena uz prijetnju kazne do tri godine zatvora čime je otvoren put za “novo doba” u obrani ženskih prava u toj afričkoj državi.

Gotovo devet od deset žena i djevojaka u pretežito muslimanskom Sudanu podvrgnuto je genitalnom sakaćenju, pokazuju podaci UN-a.

Postupak obično uključuje djelomično ili potpuno uklanjanje ženskih genitalija i može izazvati niz zdravstvenih komplikacija.

Sudanska vlada prihvatila je amandman na zakon od 22. travnja u kojem stoji da osoba koja izvede FGM, bilo da to čini u medicinskoj ustanovi ili drugdje može biti kažnjena zatvorom do tri godine i novčanom kaznom.

Udruge za zaštitu ženskih prava pozdravile su zakon koji može pomoći iskorjenjivanju tog postupka, no upozorile su da će biti teško mijenjati kolektivni um koji takvu tradicionalnu praksu smatra nužnim putem za udaju svojih kćeri.

VIDI OVO: Nigerijski kršćani preklinju za pomoć: Dosta je ubojstava kršćana!

“Ovo je ogroman korak za Sudan i našu novu vladu,” rekla je Nimco Ali iz Fondacije Five, organizacije koja se na globalnom planu bori protiv genitalne mutilacije. “Afrika ne može napredovati dok ne počne brinuti o zdravlju djevojčica i žena. Upravo su novoj vladi pokazale zube”, rekla je za New York Times.

U Sudanu je postotak genitalnog sakaćenja među najvišima u svijetu.

Procjenjuje se da je u svijetu genitalno osakaćeno oko 200 milijuna djevojaka i žena u najmanje 27 afričkih zemalja te u dijelovima Azije i Bliskog istoka.

VIDI OVO: Zašto je Isus bio obrezan?

Djevojčice mogu iskrvariti ili umrijeti od infekcije, a genitalno sakaćenje donosi niz drugih komplikacija, napose pri porodu, kažu stručnjaci.