Povratak života u Austriji: Uskoro se otvaraju trgovine
Snimka zaslona: ORF

Austrijski kancelar Sebastian Kurz najavio je u svom obraćanju javnosti postupno ublažavanja mjera izolacije. Kako navode mediji, do ponedjeljka u 10 sati ujutro u Austriji je zabilježeno 12.058 slučajeva zaraze virusom COVID-19.

Najviše u Tirolu (2.756) gdje je smješteno i jedno od europskih rasadišta epidemije. Do istog termina je potvrđena smrt 220 ljudi, dok su se 3.463 oboljela uspješno oporavila.

Prema najavi, male trgovine te vrtni centri i oni s građevinskom opremom će se otvoriti od 14. travnja. Svi ostali početkom svibnja. Hoteli i restorani se neće otvarati prije sredine svibnja.

VIDI OVO: Koronavirus se povlači: Broj oporavljenih u Austriji je veći od novozaraženih

Održat će se maturalni ispiti i to ovog semestra, ali nastava neće početi prije sredine svibnja. Nikakvi se javni događaji neće održavati sve do kraja lipnja, zabrana izlaska se primjenjuje do kraja travnja. Od Uskrsnog ponedjeljka nadalje obveza nošenja maske koja prekriva nos i usta se primjenjuje i na javni prijevoz.

Kancelar Kurz je rekao da to ne znači da je Austrija izašla iz krize pa je kao primjer uzeo Singapur gdje je došlo do novog vala zaraze. Naglasio je da je i dalje potrebna disciplina te da patnjama nije kraj i da će biti još mrtvih.