Naslovnica Zdravlje Poznati infektolog: Evo čega se najviše bojim u vezi koronavirusa

Poznati infektolog: Evo čega se najviše bojim u vezi koronavirusa

Ja sam liječnik i specijalist za zarazne bolesti. Već duže od dvadeset godina svakodnevno viđam bolesne pacijente. Za sebe kaže Abdu Sharkawy, poznati kanadski infektolog. Specijalist za zarazne bolesti rekao je da ga plaši gubitak razuma i val straha društvenih masa, tj. panika.

Radio sam u luksuznim urbanim bolnicama i najsiromašnijim dijelovima Afrike. HIV-AIDS, hepatitis, tuberkuloza, SARS, ospice, zoster, veliki kašalj, difterija… malo je toga čemu nisam bio izložen. I uz izuzetak SARS-a, malo je toga zbog čega sam se osjećao ranjivo, skrhano i jednostavno uplašeno..

S pravom sam zabrinut za starije ljude slabijeg zdravlja

Ne plaši me COVID-19. Plaše me implikacije novog zaraznog agenta koji se širi svijetom i uporno pronalazi uspijeva na različitom tlu. S pravom sam zabrinut za starije ljude slabijeg zdravlja ili slabije materijalne situacije koji će disproporcionalno biti najviše pogođeni ovom novom pošasti. Ali ne plaši me COVID-19.

VIDI OVO: 8 lekcija koje bi nas koronavirus trebao naučiti

Ono čega se bojim jeste gubitak razuma i val straha koji je naveo društvene mase u začaranu spiralu panike, pravljenja zaliha nerazumnih količina bilo čega što adekvatno može napuniti sklonište za bombe u postapokaliptičnom svijetu.

Plaše me N95 maske koje se kradu iz bolnica i klinika za hitne slučajeve gdje su zaista i potrebne za medicinsko osoblje koje je direktno izloženom, a umjesto toga se koriste na aerodromima, tržnim centrima i kafićima te samo izazivaju još više straha i sumnje.

Bojim se da će neki hitni slučajevi platiti cijenu

Bojim se da će nam bolnice preplaviti svi oni koji misle da „ma vjerojatno nemam, ali mogu i provjeriti, nema veze, nikad se ne zna…“ i svi oni sa zatajenjima srca ili pluća, upalom pluća i moždanim udarom koji će platiti cijenu za prepune čekaonice u hitnoj jer postoji ograničena količina dostupnih liječnika i medicinskih sestara.

Bojim se da će ograničenja putovanja postati toliko dalekosežna da će se otkazivati vjenčanja, propuštati diplome i porodična okupljanja. Pa čak i ona velika zabava koja se naziva Olimpijada, i to bi se moglo otkazati. Možete li uopće zamisliti da se to dogodi?

Plašim se da će ti isti strahovi od epidemije ograničiti trgovinu, naškoditi partnerstvima u različitim sektorima, poslovanju i generalno uzrokovati globalnu recesiju.

Plaši me poruka koju šaljemo djeci

Ali, najviše od svega, plaši me poruka koju šaljemo svojoj djeci kada smo izloženi nekoj prijetnji. Umjesto zdravog razuma, racionalnosti, otvorenosti i altruizma, učimo ih da paničare, boje se, budu sumnjičavi, impulzivno reagiraju i brinu se samo o sebi.

VIDI OVO: Glavni simptomi koronavirusa: Evo po čemu možete otkriti zarazu

Daleko smo od rješavanja stanja sa COVID-19. Približit će se u vaš grad, bolnicu, prijatelja ili čak i člana obitelji koji su vam blizu. Očekujte to. Prestanite čekati da budete dalje iznenađeni. Činjenica je da sam virus neće izazvati mnogo štete kada dođe. Ali naše ponašanje i stav „bori se za sebe iznad svega“ bi se mogao pokazati katastrofalnim.

Borite se protiv straha razumom, a protiv panike strpljenjem

Baš zato, pozivam vas sve! Borite se protiv straha razumom, protiv panike strpljenjem i neizvjesnosti edukacijom. Imamo priliku da naučimo mnogo o zdravstvenoj higijeni i ograničavanju širenja brojnih prenosivih bolesti u društvu.

Hajdemo se zajedno suočiti s izazovom u najboljem duhu suosjećanja s drugima, strpljenju i, iznad svega, nezaustavljivim traganjem za istinom, činjenicama ii znanjem nasuprot pretpostavki, nagađanja i katastrofiranja.

Činjenice nisu zastrašujuće. Operite ruke. Otvorite srca. Naša djeca će nam biti zahvalna.

NAJNOVIJI ČLANCI