Na pragu najveća revolucija u obrazovanju: Teksas želi izbaciti teoriju evolucije iz udžbenika

Odbor za obrazovanje američke države Teksas održao je javno saslušanje o tome na koji način će se u školama učiti teorija evolucije.

Odbor sastavljen od nastavnika i profesora sveučilišta predložio je tom odboru da se iz srednjoškolskih udžbenika za biologiju izbaci nekoliko poglavlja u kojima se, pored teorije evolucije, govori o drugim mogućim objašnjenima za nastanak čovjeka.

Isti smatra da se na učenje tih davno osporenih teorija gubi previše vremena i da pored toga učenike ostavljaju u nedoumici je li viša sila (Bog) stvorila svemir (kreacionizam).

Nakon saslušanja, odbor koji odlučuje što će pet milijuna teksaških učenika učiti u školama, ovih dana će preliminarno glasati treba li promijeniti gradivo koje je dio nastavnog plana i programa od 2009. godine, da bi konačnu odluku o izbacivanju odjeljka donio u travnju .

Sekularni znanstvenici tvrde da ovi odjeljci dopuštaju uplitanje religije u znanost, dok kreacionisti tvrde da ponuđene alternativne teorije razvijaju kritičko razmišljanje.