Pravoslavni svećenik dobio otkaz jer je molio za Židove
Foto: Pixabay

Pravoslavni svećenik u kanadskoj pokrajini Nova Škotska kaže da je bio prisiljen podnijeti ostavku nakon što je održao propovijed o važnosti poštovanja židovskih korijena kršćanstva i molitve za Izrael.

Kanadske židovske vijesti (CJN) javljaju da je 12. kolovoza ocu Vladimiru Tobinu, glavnom svećeniku pravoslavne crkve Svetog Vladimira u Halifaxu, rečeno da mora napustiti crkvu zbog “židovske zavjere u njegovoj službi”.

Tobin je rekao CJN-u da je primio pismo od nadbiskupa Ottawe pozivajući ga da istupi iz Pravoslavne crkve u Americi, prenosi CBN News.

“Uvijek sam bio otvoren”, rekao je otac Tobin (77) za CJN.

Foto: Vladimir Tobin

Tobinova baka bila je Židovka, ali je prešla na pravoslavno kršćanstvo. Doktorirao je egiptologiju na hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu 1985. Nedavno je u svibnju posjetio Izrael, prvi put nakon što je diplomirao prije više od 30 godina.

Za vrijeme boravka u službi, otac Tobin odbio je ignorirati antisemitizam koji je vidio u crkvi.

“Bio sam sretan u pravoslavlju, ali osjećao sam da tamo postoji neka anti-židovština. Napisao sam djelo za objavu, ali nadređeni su mi rekli da je ‘previše židovsko’. Moja vlastita teologija prepoznala je vjeru koja je započela s Abrahamom i rasla kroz stoljeća po Kristu”, rekao je.

Otac Tobin primio je pismo od nadbiskupa Irineja u travnju u kojem mu je rekao da podnese ostavku nakon što je saslušao pritužbe da se redovito molio za Izrael tijekom crkvenih službi.