Naslovnica Novosti Kršćanske vijesti Predivna priča: Čovjek sa “zlatnom rukom” spasio 2 milijuna života djece

Predivna priča: Čovjek sa “zlatnom rukom” spasio 2 milijuna života djece

Na prvu Australac James Harrison živi kao i svi drugi penzioneri. Voli vrijeme provoditi s obitelji, sakuplja poštanske marke i uživa u šetnjama uz more. No, njegova životna priča puno je drugačija od ostalih. Harrison je čovjek velikog srca.

Zahvaljujući njegovoj humanosti, procjenjuju u australskom zavodu za transfuziju, spašeno je oko dva milijuna života djece za koje je mogla biti kobna hemolitička bolest novorođenčadi, piše Danas.hr.

Jamesa Harrisona zovu “Čovjek sa zlatnom rukom”. Gotovo svaki tjedan u zadnjih 60 godina iz svoje desne ruke donira krvnu plazmu. Razlog takvom humanom činu leži u njegovom djetinjstvu i ozbiljnom zdravstvenom problemu koji je, sasvim je sigurno, promijenio njegov pogled na život.

1951. godine operacijom mu je odstranjeno plućno krilo. Danas 78-godišnji Harrison tada je imao 14-godina.

“Kada sam se operirao, ili nekoliko dana kasnije, otac mi je objasnio što se dogodilo. Rekao mi je da sam dobio 13 litara krvi i da je moj život spašen zahvaljujući nepoznatim ljudima. Tada sam rekao da ću kada budem dovoljno odrastao i ja postati darovatelj krvi”, prisjetio se Harrison važnog  momenta. Nedugo nakon toga postao je donor.

Liječnici su mu potom obznanili da će zahvaljujući njegovoj krvi, moguće biti riješen životno važan problem.

“U Australiji su sve do 1967.  godišnje umirale tisuće beba, a da doktori nisu znali zašto, i to je bilo grozno”, kaže za CNN Jemma Falkenmire iz australskog zavoda za transfuziju krvi. Do tada su, ističe Falkenmire, brojne trudnoće završavale pobačajima i mnogo se djece rađalo s oštećenima na mozgu. Bila je to hemolitička bolest, stanje kod kojeg se kod trudnice stvaranju antitijela koja kod nerođene djece uništavaju crvene krvne stanice.

Ovaj problem može se javiti u slučajevima kada žena koja ima Rh-negativnu krv, a nosi dijete koje ima Rh-pozitivnu krv. Za vrijeme trudnoće krv djeteta može se pomiješati s Rh-negativnom krvi majke, nakon čega imunološki sustav majke počinje proizvoditi antitijela i uništavati bebine “strane” krvne stanice.

Liječnici su otkrili da Harrison u krvi ima rijetka antitijela, pa su njegovu plazmu počeli koristiti i iz nje su razvili injekciju Anti-D imnoglobulina, koja sprječava da imunosni sustav majki s Rh negativnom krvnom grupom napada njihovu nerođenu Rh pozitivnu djecu.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

NAJNOVIJI ČLANCI