Naslovnica Zdravlje Upozorenje roditeljima: Kako prepoznati utapanje kod djeteta?

Upozorenje roditeljima: Kako prepoznati utapanje kod djeteta?

Pedijatri upozoravaju roditelje na stvari koje se tiču utapanja kod djece. Kako se to nikome ne bi dogodilo, poslušajte njihove savjete.

Osoba koja se utapa pokušava privući pažnju vikanjem, pljeskanjem po vodi i mahanjem? Ne baš, kažu stručnjaci. Utapanje nije dramatično, kao što misli većina ljudi.

Djeca se često utope u tišini

Laici smatraju da utapanje izgleda kao u filmovima, no istina je potpuno drugačija: djeca se često utope u tišini, kaže pedijatar Ulf Buehligen iz sveučilišne bolnice u Leipzigu.

Ona potonu brzo i šutke jer paralizirana od šoka ne stignu dozvati u pomoć, objašnjava. Kad se dijete utapa, ono čini sve što može da bi došlo do zraka.

S mukom pokušava održati nos i usta iznad površine vode, a ruke su ispružene najčešće u vodi i nisu u zraku, jer na taj način tijelo pokušava održati iznad površine vode. Ističe da najveća opasnost nije dubina vode nego njezina dostupnost.

Utapanje se najčešće događa u prisutnosti roditelja, baka i djedova

Smrtonosne mogu biti, uz klasične opasnosti poput mora, jezera i bazena, i bare, zdenci te spremnici za vodu, čak i kade, dodaje Buehlingen.

I premda se to roditeljima, bakama i djedovima neće svidjeti, ugledni pedijatar iz profesionalnog iskustva kaže da se djeca najčešće utope u njihovoj prisutnosti “zbog manjka ili potpunog nedostatka pozornosti”.

Uzroci nesreća leže u tome što djeca često precijene svoje sposobnosti ili su nepromišljena i nesvjesna potencijalnih opasnosti.

Dijete se može utopiti u manje od jedne minute

Pedijatri kažu da je utapanje vodeći uzrok smrt djece između prve i četvrte godine života te drugi najčešći uzrok smrti djece između prve i četrnaeste godine (odmah nakon prometnih nesreća).

Ne treba zaboraviti ni da za 69 posto djece roditelji ne očekuju da plivaju, a ipak ih zateknu u vodi, piše Express.hr.

Dr. Buehlingen podsjeća da su djeca koja se igraju u vodi glasna te roditeljima, bakama, djedovima ili dadiljama savjetuje da, čim utihnu, provjere što se događa.

NAJNOVIJI ČLANCI