„Ne budite zabrinuti ni za što, nego u svemu – molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem – očitujte svoje molbe Bogu“. (Filipljanima 4, 6) 

Danas postoji toliki broj stvari koje vam mogu uzrokovati brigu. Postoje brige svijeta, brige u vašoj vlastitoj zemlji, kao što su brige od terorizma i ratova. Postoje osobne brige, kao što su zabrinutost za zdravlje i obiteljske brige. 

Izgleda kao da su brige uvijek prisutne, da nam se uvijek približavaju. No briga nije produktivna. Ustvari, ona je pokazatelj nepovjerenja prema Bogu. Riječ ”briga” potječe iz staroengleske riječi koja znači ”gušiti” ili ”daviti”. To je ono što briga čini. Guši nas. Briga neće sutrašnji dan lišiti njegovih tuga; ona će današnji dan lišiti njegove snage. 

VIDI OVO: Što Isus poručuje svima koji su zabrinuti i boje se?

Briga uzrokuje bolesti

Moderna zdravstvena istraživanja dokazala su da briga lomi čovjekovu otpornost na bolesti. Briga uzrokuje bolesti živčanog sustava, kao i probavnih organa i srca. Ustvari 79-90% posjeta liječniku događa se zbog problema sa stresom. 

Poslanica Filipljanima nam govori: „Ne budite zabrinuti ni za što, nego u svemu – molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem – očitujte svoje molbe Bogu. I mir Božji koji je iznad svakog razuma čuvat će srca vaša i vaše misli u Kristu Isusu“. (Filipljanima 4, 6-7) 

Brige trebamo pretvoriti u molitve

Naše brige trebamo pretvoriti u molitve. To zahtijeva razvijanje uvjetovanog refleksa. Svatko od nas ima prirodne reflekse, kao kada dotaknemo nešto vruće i odmah povučemo ruku. No postoji i uvjetovani refleks, nešto što postane prirodno nakon što se učini puno puta. Na primjer, uspravno stajanje za vrijeme intoniranja himne ili stavljanje ruke na srce za vrijeme polaganja zakletve je uvjetovani refleks. 

VIDI OVO: 7 stvari koje Bog čini za nas kada Mu predamo svoje brige

Mi ne možemo kontrolirati naš svemir, koliko god se trudili, no sigurno se možemo moliti u vezi njega. Idući puta kada budete bili zabrinuti, molite. Pretvorite svoje brige u molitve.

Autor: Greg Laurie; Izvor: Harvest.org