Preživio napad medvjeda
Foto: CBC.ca

Kanađanin Colin Dowler uspio je preživjeti napad medvjeda teškog više od 150 kilograma uz pomoć običnog džepnog noža.

Dowler se trenutno nalazi u bolnici u Vancouveru, a većina koja ga je vidjela kaže da je blagoslovljen što je preživio.

Dowler je vozio planinski bicikl na području Britanske Kolumbije, oko 300 kilometara sjeverno od Vancouvera kada ga je napao grizli. Pokušao se popeti na Mount Doogie Dowler, planinu koja je nazvana po njegovom djedu.

Dowler je imao suzavac sprej u džepu, ali je isti negdje ispao tijekom puta.

Proveo je noć u šumi, a onda je sljedeći dan krenuo nazad, spuštajući se niz cestu koja se koristi za odvoz trupaca. Tu je, na jednom skretanju, ugledao ogromnu zvijer.

Kako javlja BBC, Dowler je bio udaljen 30 metara od grizlija.

“Nisam znao što da učinim u trenutku, pa sam počeo ‘razgovarati’ s njim”, ispričao je Dowler.

Koliko god vam ovo zvučalo čudno, poznata taktika za “smiriti medvjeda” je upravo to da počnete pričati mirnim glasom.

Dowler je i bacio ruksak u pokušaju da zbuni životinju, no nije uspio. Potom je uzeo i štap za planinarenje, pokušavajući da ga drži na distanci i, možda uplaši.

No, medvjed je ugrizao štap i tu je sve eskaliralo. Dowler se pokušao obraniti i s biciklom, ali je grizli udario i pregazio bicikl, a onda ga ugrizao za lijevu slabinu i tako ga je vukao nekih 15-ak metara. Onda je počeo horor. Medvjed je počeo gristi njegov abdomen.

“Čuo sam njegove zube kako stružu moje kosti, ali sam se odlučio boriti. Prvo sam pokušavao ubaciti prste u oči, ali nisam uspio, pa sam iz džepa izvadio nož te mu ga zabio u vrat i tad me je pustio”, ispričao je muškarac.

Nakon toga se nekako vratio na bicikl i odjurio je do kampa s drvosječama. Uspio im je reći da ga je napao medvjed, a onda se onesvijestio. Radnici u kampu spasili su mu život.

Vlasti su ubrzo locirale životinju. Kako se ispostavilo, bila je riječ o grizliju kapitalcu, teškom više od 150 kilograma i starom oko 4,5 godine, piše B92.