NaslovnicaDuhovnost7 priča o Božjoj nevjerojatnoj moći nad bolestima u Bibliji

7 priča o Božjoj nevjerojatnoj moći nad bolestima u Bibliji

Donosimo sedam priča iz Biblije koje prikazuju Božju moć nad bolestima, uče nas o istinskoj osobnosti našeg Boga koji iscjeljuje i daju nam hrabrost nad strahom. 

Brzopotezno pitanje: tko bi mogao u cijelosti živjeti bez bolesti? Bolesti su neugodne, ponižavajuće, uznemirujuće i mogu biti vrlo zastrašujuće. Prije čovjekovog pada, nije bilo bolesti, boli ili smrti, što znači da bismo čeznuli za danima kada naše zdravlje više nije razlog za zabrinutost ili nešto što se treba održavati ili čuvati. 

No živimo u palom svijetu, a stvarnost ljudske krhkosti previše je prisutna za nas da bismo je ignorirali; neznanje će nam samo dodatno štetiti. Naša najdublja nada jest da ovaj svijet neće uvijek biti ovakav te da će Božja moć biti veća od bilo koje bakterije, raka ili virusa.

Kakva čudesna milost nam je dana kao Božjoj voljenoj djeci i nasljednicima kojima je Bog ostavio svoju Riječ. Ona nam služi u vremenima potrebe i osnažuje nas za vremena koja dolaze. 

Donosimo sedam priča iz Biblije koje prikazuju Božju moć nad bolestima, uče nas o istinskoj osobnosti našeg Boga koji iscjeljuje i daju nam hrabrost nad strahom. 

1. Mirjam i Mojsije

Mojsijeva sestra Mirjam je, nakon što su se ona i Aron odlučili suprotstaviti Mojsiju i kada su željeli biti u poziciji koja im nije bila dana, dobila gubu. Iako je bio izdan „zavapi Mojsije Jahvi: “Bože, molim te, ozdravi je! “Da joj je otac njezin pljunuo u lice”, reče Jahve Mojsiju, “zar se ne bi morala stidjeti sedam dana? Neka i ona bude odvojena izvan tabora sedam dana, pa neka se poslije opet pripusti. Tako je Mirjam bila odvojena izvan tabora sedam dana. Narod nije na put polazio dok Mirjam nije opet bila pripuštena“. (Brojevi 12, 13-15) 

VIDI OVO: Ozdravlja li Bog i danas?

Ljepota u ovim stihovima nalazi se u Mojsijevoj vapaju; tražio je Božju pomoć za dobrobit drugoga, a Bog je odgovorio milosrđem. Ti stihovi vode do toga da sami sebe pitamo: kako mi vapimo za druge ljude? Kako moje molitve izgledaju za nekoga tko živi u teškim razdobljima pandemije? Jesu li naša društva sprema pričekati bolesti kako bi se mnogi mogli vratiti ili smo toliko zaposleni svojim rasporedima da bismo oboljele ostavili za sobom? 

2. Ilija i udovičin sin

Bog se na čudesan način pobrinuo za Iliju kroz dom udovice, koja je živjela u Sarfatu. No radost je bila kratkoga vijeka jer se njezin sin odjednom razbolio i umro. Udovica je tugovala i optužila Iliju da je donio tugu u njezin dom. On je uzeo dječaka od svoje majke i odnio ga u sobu te „zavapi Jahvi i reče: “Jahve, Bože moj, zar zaista želiš udovicu koja me ugostila uvaliti u tugu umorivši joj sina? Zatim se tri puta pružio nad dječakom zazivajući Jahvu: “Jahve, Bože, učini da se u ovo dijete vrati duša njegova! Jahve je uslišio molbu Ilijinu, u dijete se vratila duša i ono oživje“. (1. Kraljevima 17, 20-22) 

Premda je za nas prirodno da usred patnje tražimo krivca, ova priča ne samo da prikazuje Božju moć nad bolestima, već nad najgorom vrstom bolesti: smrću. Charles Swindoll nas u svojoj knjizi „Čovjek junaštva i poniznosti: Ilija“ ohrabruje da upamtimo kako je naš Bog, Bog mogućnosti. Bog neograničene moći, koji nije nikada i koji se neće nikada susresti s preprekom koju On ne može savladati, agresivnog neprijatelja koje ne može nadvladati, konačnu odluku koju ne može promijeniti ili moćnu osobu koju ne može zasjeniti. Jer Ilija je vjerovao u „Boga neograničenih mogućnosti; niti smrt nije uzrokovala da posumnja“. 

3. Elizej i Naaman

Naaman je bio zapovjednik sirijske vojske i usprkos tomu što je bio hrabar čovjek, guba ga nije diskriminirala te se razbolio. Njegova sluškinja čula je za proroka po imenu Elizej i predložila je da Naaman potraži tog Božjeg čovjeka kako bi bio iscijeljen. Naaman je bio dovoljno očajan da se otisne na put, no Elizej je poslao Naamanu glasnika, sa uputama kako on može biti iscijeljen. Naamanov ponos gotovo ga je spriječio u tome da od Boga dobije iscjeljenje. Dok je odlazio ljut, „pristupiše sluge njegove i rekoše: “Oče moj, da ti je prorok odredio i teže, zar ne bi učinio? A nekmoli kad ti je rekao: Okupaj se, i bit ćeš čist. I tako siđe, opra se sedam puta u Jordanu, prema riječi čovjeka Božjega; i tijelo mu posta opet kao u malog djeteta – očistio se“! (2. Kraljevima 5, 13-14) 

Zastrašujuće je razmišljati o tome, koliko često zbog vlastitih planova i očekivanja ne vidimo Božje čudesno djelovanje. Kada postanemo ponosni, ignoriramo jednostavne upute i prijedloge onih koje je Bog poslao kako bi nam pomogao. Dok od Boga tražimo odgovore, trebamo paziti da ne budemo zaslijepljeni privilegijama i predrasudama, već da poniznih srca i pažljivih očiju čekamo na Božje upute. 

VIDI OVO: 20 biblijskih stihova o iscjeljenju koje samo Bog može dati

Kristova iscjeljenja u Novome zavjetu 

U evanđeljima vidimo kako je Isus iscijelio mnoge ljude. Nisu sva iscjeljenja detaljno opisana ili pribrojana, no ponovno i ponovno vidimo kako ljudi svoje voljene dovode Isusu da ih iscijeli ili kako traže iscjeljenje za sebe i dobivaju ga. U vremenu kada ”pandemija” postaje uobičajena riječ u domovima širom svijeta, kakvo je olakšanje vidjeti da Isus ima neupitan autoritet nad bolestima te da je Njegovo iscjeljenje dano svim narodima. 

4. Petrova punica

Ova priča pokazuje nam djelić Petrovog obiteljskog života, ali pokazuje i Isusovu skrb za starije. Isus je osobno brinuo za svoje učenike, kao i za one koji su njima bili važni: „Ustavši iz sinagoge, uđe u kuću Šimunovu. A Šimunovu je punicu mučila velika ognjica. I zamole ga za nju. On se nadvi nad nju, zaprijeti ognjici i ona je pusti. I odmah ustade i posluživaše im. O zalazu sunca svi koji su imali bolesnike od raznih bolesti dovedoše ih k njemu. A on bi na svakoga od njih stavljao ruke i ozdravljao ih“. (Luka 4, 38-40) 

5. Žena s problemom krvarenja i Jairova kćer

Marko 5, 21-43 govori nam priču o tome kako su se životi dvije žene isprepleli u osobi Isusa Krista: odrasla žena s problemom krvarenja i dvanaestogodišnja djevojčica; obje očajnički u potrebi za iscjeljenjem. Isus je bio na putu kako bi odgovorio molitvi rimskog vojnika, Jaira, koji je tražio pomoć za svoju umiruću kćer, kada je žena, kojoj liječnici nisu mogli pomoći, posegnula za Isusovom haljom s velikom nadom: „Dotaknem li se samo njegovih haljina, bit ću spašena. I odmah prestane njezino krvarenje te osjeti u tijelu da je ozdravila od zla“. (Marko 5, 28-29) 

Isus se zaustavio kako bi razgovarao s njom i kao bi joj rekao da ju je njezina velika vjera iscijelila. Nakon toga je nastavio prema Jairovoj kući, čak i nakon što Mu je rečeno da je djevojčica preminula bilo je jasno da je Isus na umu imao druge planove za djevojčicu: „On ih sve izbaci, uzme sa sobom djetetova oca i majku i svoje pratioce pa uđe onamo gdje bijaše dijete. Primi dijete za ruku govoreći: “Talita, kum!” što znači: “Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! I djevojka odmah usta i poče hodati. Bijaše joj dvanaest godina. I u tren ostadoše zapanjeni, u čudu veliku“. (Marko 5, 40-42) 

6. Apostoli

Isus je svoga Duha dao svima koji su povjerovali u Njegovo ime i koji su povjerovali u Njega kako bi dobili spasenje. Nakon Isusova uzašašća, učenici su nastavili propovijedati Radosnu vijest i mnogi su počeli vjerovati. Ne samo da su apostoli vidjeli preobraćenja, već se kroz Božju djecu prikazivala velika Božja moć: „Tako da su na ulice iznosili bolesnike i stavljali ih na posteljama i nosilima, da bi, kad dođe Petar, barem sjena njegova osjenila koga od njih (i oni bili iscijeljeni od svojih bolesti). A dolazili su mnogi iz okolnih gradova u Jeruzalem i donosili bolesnike i mučene od nečistih duhova. I svi bi ozdravljali“. (Djela apostolska 5, 15-16) 

VIDI OVO: 7 razloga zašto Bog uvijek ne iscijeli bolesne

Svi bi od njih ozdravili. Kada je smrt prečesto neželjeni prijatelj naše stvarnosti, priče poput ovakvih mogu izgledati poput bajki; no one su istinite, to se zaista dogodilo. Bog je odabrao djelovati na taj način u to vrijeme, kako bismo mi mogli moliti za čuda, ali moliti s očekivanjem, kako bismo im mogli svjedočiti. Vjerujmo, kao crkva, u Božju moć koja je na djelu u nama i molimo da Bog pokaže svoju snagu. 

7. Isus iscjeljuje čovjeka s gubom

Ova priča je fantastična zbog njezine jednostavnosti: cijela priča ispričana je u samo nekoliko stihova. Matej 8, 1-3 kaže: „Kad siđe s gore, išlo je za njim veliko mnoštvo naroda. Tada dođe jedan gubavac, pade pred njega ničice i zamoli: “Gospodine, ako hoćeš, možeš me očistiti.” On pruži ruku svoju, dotače ga se i reče: “Hoću, očisti se! I odmah se očisti od gube svoje“. Taj čovjek s gubom primjer je kako bismo svi mi trebali pristupati Bogu u našim molbama: ponizno i odvažno. On zna da ga Isus može iscijeliti, no također prepoznaje da konačnost te odluke počiva samo na Bogu. Isus izgovara jednu rečenicu i nadnaravno donosi iscjeljenje i nadu. 

Niti jedna bolest nije izvan Božje kontrole. Bog je dobar i zaslužuje naše povjerenje. Možda nećemo uvijek biti u mogućnosti shvatiti ono što Bog čini ili zašto to čini, no ne trebamo se brinuti oko toga da se Bog previše iscrpio kako bi nešto poduzeo. Bog nas voli. Bog nas vidi i ako želi, može nas odmah iscijeliti. Radosna vijest je ta da će za one koji vjeruju u Njega, iscjeljenje doći. Ono se možda ne dogodi u našem vremenu, no obećano nam je da, kada se Isus vrati „Obrisat će im svaku suzu s očiju te smrti više neće biti, ni tuge, ni jauka, ni boli više neće biti jer – prijašnje uminu“. (Otkrivenje 21, 4) 

Autorica: Chara Donahue; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Ibelieve.com