Prijeti li nam nestašica hrane?! Uskoro bi se mogli pojaviti problemi
Foto: Pexels

Pandemija koronavirusa mogla bi utjecati na sigurnost opskrbe nekih vrsta hrane i to već u travnju i svibnju.

Iduća dva mjeseca mogući su problemi u globalnoj opskrbi hranom, a skok cijena može se očekivati kod mesa i artikala s kratkim rokom trajanja, a ne toliko kod glavnih prehrambenih artikala, piše Poslovni.

Pandemija koronavirusa mogla bi utjecati na sigurnost opskrbe nekih vrsta hrane s obzirom da je uvođenje mjera izolacije i ograničavanja kretanja negativno utjecalo na dostupnost radne snage, priopćila je u ponedjeljak na svojim mrežnim stranicama Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO).

VIDI OVO: Zdravi Talijani ostaju bez novca, a mnogi tvrde da su gladni

Prema javljanju CNBC-a za sada su nema poremećaja u globalnoj opskrbi hranom s obzirom da su zalihe bile dostatne. Međutim, prema procjeni te institucije, problemi s opskrbom mogu se očekivati tijekom travnja i svibnja.

Mjere ograničenja kretanja i socijalnog distanciranja mogu smanjiti poljoprivrednu proizvodnju, ocjenjuje FAO. Slična se situacija može dogoditi i kod prehrambenih kompanija koje prerađuju poljoprivredne proizvode.

„Već sada primjećujemo izazove u obliku logističkih problema s obzirom da pošiljke hrane nisu u mogućnosti doći iz polazišne u odredišnu točku te pandemijski utjecaj na sektor stočne proizvodnje zbog ograničenog pristupa stočnoj hrani i smanjenih kapaciteta klaonica (zbog logističkih poremećaja i nedostatka radne snage), što se slično dogodilo u Kini“, navodi FAO.

Svjedočimo li ispunjenju Isusovih riječi iz Lukinog evanđelja? ”Bit će velikih potresa zemlje i na različitim mjestima kuge i gladi, užasavajući događaja dolazećih s neba i velikih znakova.” (Lk 21,11)