Profesorica je uklonila sve klupe iz učionice kako bi učenike naučila važnoj lekciji

Njezina je „lekcija“ bila toliko snažna da kruži internetom kao živi primjer.

Profesorica je uklonila sve klupe iz učionice kako bi učenike naučila važnoj lekciji
Foto: Facebook

Profesorica Martha Cothren svoje je učenike naučila lekciju koju nikada neće zaboraviti tako što je uklonila sve klupe iz učionice. Ovo je snažan podsjetnik kojeg svi trebamo čuti!

Iznimni profesori znaju da udžbenik nije dovoljan da se učenici odgoje i obrazuju. Martha Cothren jedna je od tih profesora.

2005. godine smislila je pametan način kako da svoje učenike pouči lekciju o cijeni slobode, a njezina je „lekcija“ bila toliko snažna da kruži internetom kao živi primjer.

Zamislite da uđete u razred u kojem nema ni jednog stola? Točno se to dogodilo u srednjoj školi Robson u SAD-u na satu povijesti nastavnice Marthe.

„Profesorice Cothren, gdje su naši stolovi?“ pitala su ju zbunjena djeca.

„Ne možete dobiti stol dok mi ne objasnite čime zaslužujete pravo na stol?“, odgovorila je Martha.

Zbunjeni i iznenađeni, djeca su pokušala objasniti čime „zaslužuju“ stol. Dobre ocjene? Dobro ponašanje?

„Cijelog mi dana nitko nije uspio reći čime je zaslužio pravo da sjedi za stolom koji se inače nalazi u ovoj učioni,“ rekla je Martha, „a ja ću vam sada reći“.

Martha je otvorila vrata i u sobu je ušlo 27 veterana američke vojske, svi u uniformi, koji su ispunili učionicu. Svaki je od njih nosio školski stol.

„Vi niste zaslužili pravo da sjedite za ovim stolovima. Ovi su heroji zaslužili to pravo za vas“, rekla je Martha.

Martha je objasnila da su hrabri muškarci i žene pred njima putovali diljem svijeta i žrtvovali svoje vrijeme i obrazovanje kako bi drugi mogli uživati u slobodi koju često uzimaju zdravo za gotovo.

„Oni su platili cijenu kako biste vi imali slobodu i obrazovali se. To nikada ne zaboravite“, rekla je Martha.

Ovakve priče kada se prošire ili su napuhane ili izmišljene, ali ovdje to nije slučaj.

Priča sa snažnom poukom

Priča je postala poznata diljem zemlje kada je guverner Arkansasa spomenuo priču nekoliko puta u svojim govorima, a ubrzo se proširila i na internetu.

Martha je kći ratnog zarobljenika iz Drugog svjetskog rata. Ona redovito poziva veterane da joj dođu na sat i na razne načine pokušava iskazati svoju zahvalnost te je tako 2005. s razredom organizirala ceremoniju povodom dana veterana.

Martha i njezini učenici često šalju pakete s darovima i pisma američkim vojnicima u Iraku i Afganistanu a jedna ju je veteranska udruga imenovala i učiteljicom godine.

Marthina lekcija uči i nas kršćane o tome da sloboda dolazi s cijenom. Tu je cijenu platio Isus Krist kada je otišao na križ radi naših grijeha i tu žrtvu nikada ne smijemo zaboraviti.

„U kome, njegovom krvlju, imamo otkupljenje, otpuštenje prijestupâ po bogatstvu njegove milosti.“ (Efežanima 1, 7)

Reci što misliš