Naslovnica Novosti Svijet Uzbuna u Rusiji: Ptičja gripa otkrivena kod sedam radnika na farmi u...

Uzbuna u Rusiji: Ptičja gripa otkrivena kod sedam radnika na farmi u Rusiji

Ptičja gripa otkrivena je kod sedam radnika na farmi peradi na jugu Rusije, priopćila je direktorica Agencije za zaštitu zdravlja potrošača “Rospotrebnadzor” Ana Popova.

Prema njenim riječima, to su prvi slučajevi prenošenja virusa ptičje gripe s peradi na ljude, ali za sada nema znakova prenošenja virusa između ljudi, prenosi Bloomberg.

Popova je dodala da je Rusija o pojavi tog virusa obavijestila Svjetsku zdravstvenu organizaciju.

– Ovaj virus se ne može širiti s čovjeka na čovjeka. Međutim, samo će vrijeme otkriti kada će buduće mutacije utjecati na to da infekcija preskoči i tu barijeru – kazala je ona.

Kako ističe, otkriće ovog soja “daje cijelom svijetu vremena da se pripremi za moguće mutacije i mogućnost da reagiraju na vrijeme i razviju sustave za testove i cjepivo”.

Inficirani radnici na farmi peradi, gdje je u prosincu prošle godine izbila epidemija ptičje gripe, imali su blage simptome i oporavili su se, istakla je Popova.

Kako se navodi na stranici SZO, iako su retke infekcije ljudi sa AH5 virusama i generalno se javljaju kod individua koje su bile u kontaktu s bolesnom ili zaraženom mrtvom pticom, ptičja gripa može izazvati teško oboljenje kod osoba, u nekim slučajevima čak i smrt.

Prema podacima SZO, šest od 14 pacijenata sa ptičjim gripom od 2014. godine je preminulo.

NAJNOVIJI ČLANCI