Puni su vitamina: Evo koje ''ostatke'' namirnica ne trebate bacati!
Foto: Pixabay

Namirnice su cijele razlogom – to je savršeno pakiranje dobro uravnoteženih hranjivih sastojaka. Trebamo ih maksimalno iskoristiti, savjetuju nutricionisti.

Evo koje “ostatke” namirnica ne trebate bacati!

Stabljika brokule

Brokula je nevjerojatno hranljiva, sadrži vitamine B, vitamin C, kalcij i željezo. Ono što mnogi ne shvaćaju da je stabljika broukule kuhana jednako hranljiva i zapravo bacaju te vitamine. Također, u tom dijelu brokule se nalazi više vlakana nego u cvijetovima, piše Mondo.

Jezgra ananasa

Ananas je dobar izvor vitamina C, mangana, vlakana i folata, a jezgra ananasa je također bogat izvor bromelaina.

VIDI OVO: 5 sigurnih pokazatelja da vašem tijelu nedostaju vitamini

Bromelain je inače enzim koji poboljšava probavu i smanjuje upale.

Nutricionisti kažu da je jednostavno pojesti jezgru ananasa, koje je ipak manje slatko od “mesa”, ali ga možete dodati u smuti napitak, voćnu salatu…

Kora banane

U kori banane nalazi se serotonin, neurotransmiter koji čini da se osjećate sretno, ali pomaže i da se umirite. Naribajte koru banane u kipuću vodu, ostavite da odstoji četiri-pet minuta, procijedite i popijte.

VIDI OVO: 10 namirnica koje štite od smrtonosnih bolesti – od raka do srčanog udara

Pileće kosti

Kosti su pune aminokiselina, kolagena i želatina, a kada ih skuhamo u bujonu, iskoristimo sve te dobre stvari.

List kupusa

Većina ljudi baca vanjske listove zelene salate ili kupusa. U tim listovima, zbog izloženosti svjetlu, ima dvostruko više antioksidanata nego u unutarnjim listovima. Dobro ih operite i iskoristite ih.

VIDI OVO: Ako želite sačuvati zdravlje, ove namirnice ne smijete konzumirati

Ljuska od jajeta

Sadrži dosta kalcija u obliku kalcij karbonata – oblika koji dosta podsjeća na onaj koji se nalazi u ljudskim kostima i zubima.

Dobro operite ljusku od jajeta, prokuhajte ih da bi bile sterilne, a zatim ih osušite u pećnici 10-15 minuta. Sameljite ih u prah i dobit ćete kalcij u prahu – dodajte po žličicu u smoothie napitke, juhe i druga jela.

Kora kivija

Možda vam ne djeluje privlačno, ali je nedavno provedena studija utvrdila da se u kori kivija nalazi trostruko više vlakana nego u unutrašnjosti voća. Samo ga dobro operite i pojedite ga cijelog!